Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Puigneró exigeix al Gobierno el retorn els 3.000 MEUR pendents de la disposició addicional tercer de l’Estatut d’Autonomia

|

- Publicitat -

El vicepresident del Govern i conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, ha demanat al govern espanyol “un compromís” per fer efectiu el retorn dels 3.000 MEUR pendents de la disposició addicional tercera de l’Estatut d’Autonomia. En resposta a una interpel·lació del PSC al ple sobre la inversió en infraestructures a Catalunya, Puigneró ha dit que aquest seria justament un instrument que “ajudaria molt”. “Han de complir la llei i complir l’Estatut; sempre demanen tornar al consens de l’Estatut, doncs el primer que podrien fer és complir-lo”, ha respost. Per la seva banda, el diputat socialista Jordi Terrades ha reclamat saber en què s’ha destinat els 200 MEUR que el govern espanyol va retornar a finals del 2021.

En la mateixa línia, el diputat del PSC també ha demanat a Puigneró que aclareixi en què volen gastar els 559 MEUR que el govern espanyol es va comprometre a retornar en els propers dos anys, i ha advertit que no es poden destinar a despesa corrent. A més, Terrades ha avançat que en el proper ple tenen pensat presentar una moció on demanaran que Puigneró comparegui en el termini de tres mesos per donar detalls sobre a quines inversions en infraestructures es dedicaran els diners.

Publicitat

Per la seva banda, Puigneró ha respost que els 200 MEUR no van ser retornats fins a finals del 2021 i que no hi va haver temps per gastar-los. Ha assegurat que té el compromís d’Economia que es dedicaran a finançar inversions en infraestructures com estableix l’Estatut, igual que els 550 MEUR restants.

El vicepresident ha aprofitat per denunciar el dèficit fiscal que pateix Catalunya i que, al seu parer, impedeix que hi hagi més despesa en infraestructura. El vicepresident ha remarcat que si no hi hagués dèficit fiscal Catalunya comptaria amb uns 16.000 MEUR més a l’any.

També ha denunciat que de mitjana el govern espanyol només executa el 66% de les inversions pressupostades per a Catalunya, gairebé 10 punts per sota de la mitjana; i ha reclamat que les inversions destinades a Catalunya per part de l’Estat s’equiparin al pes que Catalunya té en el PIB espanyol.

Puigneró ha insistit que si l’Estat complís en aquests quatre punts a Catalunya s’hauria pogut fer més inversions i es podria “posar el país a primera divisió en matèria d’infraestructures”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut