Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024

Puigdemont no cessa la lluita judicial a Europa: Recorrerà al TJUE la desestimació de les cautelars per la seva immunitat

|

- Publicitat -

Els eurodiputats de Junts Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí han impugnat al Tribunal de Justícia de UE la primera desestimació de les cautelars per la seva immunitat. Una decisió que es va reiterar la setmana passada amb un segon rebuig. L’11 d’octubre tots tres van presentar un recurs contra la primera decisió del Tribunal General de la UE de no concedir provisionalment la protecció parlamentària perquè no veia risc de detenció i entrega a Espanya i considerava, per tant, que no estaven exposats a un “dany seriós i irreparable”. Segons fonts de la defensa, principalment discrepen amb la valoració que fa el TGUE sobre la repercussió que pot tenir una detenció per a l’activitat política de Puigdemont, Comín i Ponsatí.

En l’auto del 30 de juliol, el vicepresident del TGUE va donar per suspeses les euroordres contra Puigdemont, Comín i Ponsatí perquè hi ha un procediment prejudicial a Luxemburg en relació amb el cas de l’extradició. En l’auto de divendres passat, el TGUE reitera que “no corren el risc de ser entregats a les autoritats espanyoles” perquè “el procediment penal” està suspès. A més, remarca que una detenció per si sola no representa un “dany seriós i irreparable” que justifiqui la concessió de la immunitat de forma cautelar.

Publicitat

Activitat política

Si bé Puigdemont, Comín i Ponsatí celebren que el TGUE reconegui, en els dos autos, que les euroordres estan suspeses, han apel·lat en última instància al TJUE perquè creuen que la mera possibilitat que els arrestin pot obstaculitzar la seva feina com a eurodiputats. Des del seu equip jurídic recorden, per exemple, que Puigdemont no va poder assistir al ple del 4 d’octubre perquè havia de comparèixer al Tribunal d’Apel·lació de Sàsser, a Sardenya, arran de la seva detenció.

Et pot interessar  'Junts+ Puigdemont per Catalunya', el nom de la candidatura del president a l'exili pel 12-M

Els eurodiputats de Junts encara no han decidit si presentaran un recurs contra la segona desestimació de les cautelars de la setmana passada. Un pas que valoraran en funció del que digui el TJUE sobre el primer recurs, esperant que es resolgui aviat.

El cas de la immunitat

Les cautelars s’emmarquen en una demanda dels eurodiputats de Junts contra el Parlament Europeu per la suspensió de la immunitat. A petició del Tribunal Suprem, que els vol extradir per la causa del ‘procés’, l’Eurocambra va aprovar al març la retirada de la seva protecció parlamentària. Tots tres ho van denunciar a la justícia de la UE al·legant irregularitats durant el suplicatori i, a més, van demanar que els hi mantinguessin la immunitat de forma cautelar.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut