Edició 2103

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024
Edició 2103

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024

Puigdemont i Comín esperen la resposta de Metsola per saber si tenen immunitat per anar al ple d’Estrasburg

El segon paràgraf del Protocol diu que "gaudiran igualment d'immunitat quan es dirigeixin el lloc de reunió del Parlament Europeu o tornin d'aquest", però esperen la resposta de Metsola

|

- Publicitat -

Els eurodiputats de Junts Carles Puigdemont i Toni Comín encara no saben si tenen immunitat per acudir al ple que el Parlament Europeu celebra el pròxim dilluns, 10 de juliol, a Estrasburg (França), tot i que el president a l’exili va assegurar que acudiria al ple. Després que el Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) rebutgés les demandes interposades per tots dos contra l’aixecament de la immunitat que va fer l’Eurocambra, i conseqüentment els la fes perdre, els dos polítics van fer una petició a Metsola per tenir la certesa de si es podien desplaçar per exercir les seves funcions d’eurodiputat a Estrasburg.

La presidenta de l’Eurocambra, tanmateix, encara no ha donat resposta als dos eurodiputats. Segons han confirmat fonts europarlamentàries, i ha exposat la portaveu de la cambra, Delphine Colard, l’Eurocambra està estudiant la seva situació, ja que el TGUE no va abordar la qüestió del desplaçament en la seva sentència. En relació amb aquesta qüestió, el TGUE ha negat que l’abast de l’aixecament de la immunitat sigui ambigu, com al·legaven els eurodiputats de Junts, que recriminaven a l’Eurocambra no haver especificat si podrien anar als plens d’Estrasburg. El tribunal de primera instància a la UE admet que, efectivament, l’Eurocambra va procedir a aixecar la immunitat només a efectes de la detenció i processament en un estat membre que no fos Espanya. Ara bé, hi ha un segon paràgraf al Protocol que diu: “Gaudiran igualment d’immunitat quan es dirigeixin el lloc de reunió del Parlament Europeu o tornin d’aquest“.

Publicitat

La situació d’incertesa xoca amb les declaracions que va fer l’advocat de Puigdemont i Comín, Gonzalo Boye, que el passat dimecres va afirmar que tenien “immunitat de desplaçament” vinculada a la seva condició d’eurodiputats.

Et pot interessar  Puigdemont diu que les crítiques de Junqueras en campanya s'han de "relativitzar" i allarga la mà a ERC després del 12-M

Per la seva banda, l’eurodiputada de Junts Clara Ponsatí sí que té previst anar a Estrasburg el dilluns, ja que en el seu cas no es contempla la possibilitat d’una ordre europea de detenció, perquè només està acusada d’un delicte de desobediència i no s’exposa a penes de presó com sí ho fan Puigdemont i Comín, que estan acusats de malversació agreujada i desobediència.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut