Dimarts, 4 d'octubre de 2022 - Edició 1531
La República

Puigdemont força el Parlament Europeu a pronunciar-se sobre la seva immunitat

El TGUE davant la petició de Puigdemont a què li retornin la immunitat ha passat la responsabilitat al Parlament Europeu, que en un termini de quinze dies ho haurà de decidir

Redacció 02/10/2021
Carles Puigdemont en una imatge d'arxiu

El president a l’exili, Carles Puigdemont, que recentment va ser arrestat en un viatge a l’Alguer ha demanat al Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) que li retorni la immunitat.

A parer seu, considera que l’Estat espanyol va actuar fraudulentament indicant que l’euroordre de crida i cerca de Puigdemont estava inactiva davant dels òrgans judicials europeus, però l’ordre de detenció es va executar en arribar a l’Alguer, fet que va evidenciar la contradicció de l’Estat espanyol.

D’aquesta manera, el polític gironí ha volgut posar en relleu que el Supremo va reconèixer que l’euroordre seguia activa i, per tant, els arguments que van usar per retirar la immunitat a Puigdemont es van fer amb unes condicions que, avui dia no existeixen.

Gonzalo Boye, l’advocat de Puigdemont, ha manifestat que “no existeix una voluntat de Pablo Llarena de garantir els drets dels eurodiputats Puigdemont, Comín i Ponsatí”. Amb aquesta petició del 130è president de la Generalitat, el TGUE ha passat la patata calenta al Parlament Europeu, que haurà de decidir en un termini de quinze dies si li retorna, o no, la immunitat.

Així, el Parlament Europeu haurà de prendre la decisió aviat, en un context en què es va assegurar que no hi havia risc de detenció per l’eurodiputat. No obstant això, l’Estat va executar igualment l’ordre i va fer evident que va mentir descaradament al Tribunal General de la Unió Europea per aconseguir capturar Puigdemont.