Divendres, 24 de setembre de 2021 - Edició 1156
La República

PSOE, PP i Vox mostren un posicionament, sense discrepàncies, en la protecció de la Casa Reial

Els tres partits de centre, dreta i extrema dreta no han mostrat discrepàncies a l’hora de protegir la Casa Reial. Podemos en canvi ha votat a favor de la iniciativa d’investigació i ha mostrat la fragilitat de l’executiu espanyol, que vota diferent en el Congrés, però que es manté unit per governar

Avatar
Agències 14/09/2021

PSOE, PP i Vox han mostrat que, quan es tracta d’investigar la Casa Reial, tenen un mateix plantejament. Aquestes tres formacions, que durant tota la legislatura no s’han posat d’acord per aconseguir millores en l’àmbit social, sí que han mostrat el seu consens a l’hora de bloquejar la comissió d’investigació sobre els diners públics dirigits a la Casa Reial.

Els tres partits han unit els seus vots en la Mesa del Congrés amb l’objectiu de frenar la iniciativa destinada a investigar quina és la quantitat de diners públics que s’envien a la Zarzuela. D’aquesta manera s’han oposat a la proposta d’ERC, EH Bildu, Junts, PDeCat, CUP, BNG, Compromís i Más País de crear un grup d’investigació a aquesta institució en la qual es troba el cap d’Estat.

Les tres formacions, algunes de les quals que afirmen ser més d’esquerres que d’altres, han votat “NO” a aquesta proposta i han diferit així de Podemos, que ha estat l’únic partit, a més dels proposants, que hi ha votat a favor.

Aquesta diferència entre PSOE i Podemos podria accentuar, encara més, les pugnes internes entre els dos partits que configuren l’executiu espanyol. Val a dir, precisament que Podemos a més d’haver votat a favor de la proposta té la clau de la governabilitat i que, per aquest motiu, si considera que ha d’haver-hi un grup que investigui la Casa Reial, pot insistir al seu soci a la Moncloa que reconsideri la seva posició. Tot i que també és un plantejament còmode pel partit lila, ja que mostren una opció més esquerrana, que no s’aprovarà si el PSOE vota en contra.

En definitiva, aquest posicionament del PSOE i de Podemos deixa en evidència la fragilitat de l’executiu espanyol: Uns donen suport a les iniciatives d’esquerres i altres s’hi oposen amb el suport de la dreta i l’extrema dreta. Cal preguntar-se, per tant que és allò que uneix les dues formacions, que voten diferent, però romanen com a socis a la Moncloa.