Diumenge, 5 de desembre de 2021 - Edició 1228
La República

PSOE, Podem, ERC, JxCat, PNB, Bildu, CUP, Més País, Compromís i BNG es conjuren contra l’extrema dreta en un manifest

Els grups demanaran a la presidència del Congrés que sancioni els comportaments dels diputats que faltin al respecte

Avatar
Agències 21/10/2020
Diputats de Vox fent soroll al Congreso

PSOE, Unides Podem, ERC, JxCat, PNB, EH Bildu, CUP, Més País, Compromís i BNG han impulsat un manifest conjunt contra els discursos de l’extrema dreta aquest dimecres, coincidint amb el debat de la moció de censura al Congrés. Els grups es comprometen a demanar a la presidència del Congrés que sancioni els comportaments que vulneren els principis de responsabilitat i respecte a la cambra. També reiteren el seu compromís en la lluita contra els discursos i actituds d’odi, “que no han de quedar impunes”, i rebutgen qualsevol tipus de suport a l’extrema dreta, “especialment quan afectin a la governabilitat de les institucions”. Rebutgen també els discursos “negacionistes” de la covid-19.

Les forces parlamentàries reafirmen en el text el seu compromís amb els drets humans, la democràcia, la justícia social i la igualtat de tots els ciutadans, sense importar on hagin nascut, el seu gènere, les creences religioses o l’orientació sexual. “Els discursos racistes, xenòfobs i masclistes que hem escoltat en el que va de legislatura per part de l’extrema dreta i la dreta extrema són incompatibles amb els valors propis d’un sistema democràtic i suposen un perill per la convivència”, subratllen en el manifest, on també rebutgen “les estratègies i discursos negacionistes respecte a la pandèmia” de la covid-19.

Les forces polítiques se solidaritzen amb totes les persones que hagin estat objecte “d’atacs i insults” d’aquestes “actituds radicals i intolerants”, un col·lectiu on inclouen membres del Congrés i del mateix govern espanyol. També reconeixen la tasca dels “lluitadors per les llibertats que van combatre el feixisme, la memòria de la qual ha estat menyspreada”.