Edició 2274

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 16 de octubre del 2024
Edició 2274

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 16 de octubre del 2024

PSC, ERC, comuns i CUP compartiran la bancada esquerra del nou hemicicle i Junts passarà a la dreta, amb PPC, Vox i AC

La nova distribució trenca la unitat del bloc independentista, que les darreres legislatures s'havia situat a l'esquerra

|

- Publicitat -

Nou repartiment dels escons de l’hemicicle del Parlament per a l’inici de la legislatura. Durant el ple de constitució del Parlament, dilluns vinent, el PSC canviarà de bancada i passarà a l’esquerra, mentre que Junts es mourà a la banda dreta de l’hemicicle. A la part esquerra hi haurà també els comuns -a l’extrem inferior-, i ERC i la CUP, darrere els socialistes. A la banda dreta, darrere de Junts, hi seuran el PPC, Vox i Aliança Catalana. Amb aquesta distribució es trenca el bloc independentista, que les darreres legislatures s’havia situat a l’esquerra. La Mesa de la Diputació Permanent ha fet aquesta proposta als representants dels grups, que previsiblement la validaran perquè s’ha atès les peticions de tots ells.

Publicitat

Dilluns vinent s’inaugura una nova legislatura i canviarà, per tant, la col·locació dels diputats dins l’hemicicle. Aquest dimarts s’han reunit la Mesa de la Diputació Permanent i els representants dels grups parlamentaris -ja dissolts- per discutir quin hauria de ser el repartiment d’escons. Durant la reunió els representants han pogut expressar les seves preferències seguint l’ordre marcat pels resultats de els passades eleccions.

Segons fonts presents a la reunió, el PSC, que ha estat el primer de triar, ha demanat canviar de bancada i passar a les primeres files de la part esquerra. Els comuns també es canviaran de cantó i passaran a la banda esquerra, en aquest cas a l’extrem inferior. La CUP seurà a la part superior de la bancada, com ja ha passat en aquesta legislatura.

Junts, que com que és el segon partit amb més diputats ha estat el segon a triar quins llocs volia, ha escollit canviar-se de cantó i seure a la part dreta per poder tenir, també, les primeres files de l’hemicicle. El PPC també hi seurà, ja que ha dit que ja els estava bé mantenir-se a la banda dreta. Vox, per la seva banda, també seran en aquest cantó tot i que no han mostrat cap preferència durant la reunió de representants. Finalment, Aliança Catalana també es col·locarà en aquesta bancada.

Amb aquesta nova distribució es trenca el repartiment que hi havia fins ara en clau nacional: en les darreres legislatures els grups independentistes -tant amb Junts pel Sí com amb ERC i Junts, i la CUP- havien ocupat la bancada esquerra, mentre que les forces constitucionalistes i els comuns s’havien situat a la dreta. A partir d’ara, els grups progressistes seuran a la banda esquerra i els conservadors, a la dreta.

Aquesta ha estat la proposta de la Mesa de la Diputació Permanent, que està pendent de validació per part dels representants dels grups però que previsiblement s’aprovarà perquè s’ha atès les peticions de tots ells. Encara que la proposta és només per a la sessió constitutiva de la cambra, no es preveu que hi hagi canvis significatius en la resta de sessions de la legislatura.

Repartiment de despatxos

A la reunió s’ha acordat, també, el repartiment dels despatxos del Parlament per a la legislatura que comença. Amb el nou pacte, el PSC es mantindrà als despatxos superiors de l’ala esquerra de l’edifici, els mateixos que ja tenia. ERC canvia de banda i serà, també, a l’ala esquerra, però en aquest cas a la part inferior. Compartirà aquesta zona amb els grups parlamentaris dels comuns i la CUP.

L’ala dreta l’ocuparà Junts, que es quedarà tota la part superior, i PPC, Vox i Aliança Catalana, que es quedaran a la part inferior. Les golfes, on s’havia situat Vox durant l’anterior legislatura, estaran ara desocupades.

La constitució del Parlament

El Parlament es constituirà el dilluns 10 de juny, en una sessió que començarà a les 4 de la tarda. Els nous diputats hauran d’escollir la presidència de la cambra, dues vicepresidències i quatre secretaries. Les votacions es fan en vot secret amb urna.

Com que a l’inici de la sessió encara no hi haurà una Mesa escollida es constituirà una mesa d’edat, formada per Agustí Colomines (Junts), Mar Besses (ERC) i Júlia Calvet (Vox). En cas que hi hagi diputats que demanin poder votar telemàticament, com podria ser el cas de Carles Puigdemont i Lluís Puig, serà aquesta mesa d’edat qui decideixi com procedir. Previsiblement Ruben Wagensberg, d’ERC, podrà delegar el vot, ja que es troba de baixa mèdica.

Els nous grups parlamentaris es constituiran formalment vuit dies després de la constitució del Parlament.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut