Edició 2063

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 19 de març del 2024
Edició 2063

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 19 de març del 2024

Meritxell Lluís: “Els presos no se senten còmodes quan els reivindiquen amb caputxes”

Les companyes dels presos polítics en vaga de fam reivindiquen la lluita pacífica i "radicalment democràtica" de cara al 21-D

|

- Publicitat -

Lluís, Barreda, Bragulat i Masvidal, a part de conviure amb la presó, conviuen amb el neguit de saber que els seus companys -els quatre presos polítics en vaga de fam a Lledoners- porten 15 i 18 dies sense ingerir cap aliment. “Hi ha una dissociació entre el cos i el cap”, diu Barreda, la companya de Sánchez. La convicció, coincideixen, es troba intacta. “De cap segueixen ferms”, afegeix Lluís. Tot i això, Laura Masvidal, la parella de Quim Forn, diu que està “amoïnada” perquè el conseller es troba “molt dispers”. En el cas de Blanca Bragulat, parella de Turull, que traslladessin a la infermeria al conseller l’ha deixat més tranquil·la perquè sap que està “més controlat”.

Remoure consciències és l’objectiu principal d’aquesta protesta pacífica però alhora contundent. De fet, segons les companyes dels consellers empresonats, ja s’han començat a moure coses al TC. Barreda ha assegurat que “s’han iniciat tràmits que portaven més d’un any sense moure’s” i, Masvidal ha matisat: “I abans de Nadal”, amb un somriure tímid però irònic.

Publicitat

“No tenen una data final”, confirmen. En una entrevista conjunta a Els Matins de TV3, les quatre dones han explicat el costat més íntim d’aquest tipus de protesta, el suport familiar i l’escalf del país. Sandra Barreda ha denunciat que hi ha un sector que diu que “la vaga que fan és light”, amb incredulitat. La companya de Sánchez reitera que “no volen morir” -amb un punt d’exclamació- però tampoc saben “quan l’acabaran”. Lluís, en aquest sentit, afegeix que “no volen ser uns màrtirs en absolut, només volen que el TC faci la seva feina”.

Amb el focus al 21-D

A la presó segueixen l’actualitat a part de reunir-se constantment amb advocats i actors polítics importants. S’acosta el 21-D i cada cop són més les convocatòries i concentracions programades per protestar contra el Consell de Ministres que se celebrarà a Barcelona, a la Llotja de Mar. El pres Sánchez, per carta, va demanar a l’executiu català que esgotés totes les possibilitats de diàleg amb el Gobierno. La seva companya, i les altres també s’hi sumen, demanen que siguin protestes “pacífiques i radicalment democràtiques”. De fet, reiteren que “com sempre han estat”. Meritxell Lluís, al seu torn, ha afirmat que “els presos no se senten còmodes quan els reivindiquen amb caputxes.” El debat de les caputxes ha estat candent aquests últims dies en vista dels escenaris que es poden produir el divendres vinent.

Aquest dimarts se celebra la vista prèvia al judici. El pròleg del qual es jutjarà en els mesos que venen. “Serà un temps molt difícil”, diuen les quatre dones. “Ens preocupen les condicions del trasllat”, afegeix Barreda, “però no oblidem que la injustícia ja ve de la presó preventiva”, conclou Lluís. “I jo que esperava que en Quim passés el Nadal a casa. I mira, en vaga de fam”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut