Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024
Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024

Plataforma per la Llengua convoca una concentració a Borriana contra la valencianofòbia de Vox

La concentració serà el pròxim dilluns, 17 de juliol, a les 19 hores de la tarda davant la Biblioteca Municipal de Borriana

|

- Publicitat -

L’ONG del català Plataforma per la Llengua s’ha plantat davant el nou atac a la llengua i la cultura catalanes perpetrat per l’extrema dreta de Vox. L’entitat ha convocat una concentració de protesta contra la valencianofòbia del govern municipal de l’Ajuntament de Borriana (Plana Baixa) el pròxim dilluns, 17 de juliol, a les 19 hores de la tarda davant la Biblioteca Municipal del poble.

El partit ultradretà, que en les eleccions del passat 28-M va entrar al govern municipal de l’Ajuntament de Borriana amb el PP, va anunciar que cancel·laria totes les subscripcions que l’anterior equip de govern havia fet a revistes catalanes com ‘Cavall Fort’, ‘Enderrock’ o ‘El Temps’ perquè “promouen el separatisme català”. Aquest veto ha fet saltar totes les alarmes sobre el futur de la llengua i la cultura.

Publicitat

L’entitat considera “intolerable” que l’administració pública “perseguisca i censure revistes per estar escrites en valencià“, un fet que és una clara demostració que “la simple existència de publicacions en valencià molesta el nacionalisme espanyol, que ha construït un estat sobre la supremacia del castellà i que veu en la normalització de les altres llengües un atac al mateix estat espanyol”. Plataforma per la Llengua recorda que Vox ja va demanar la cancel·lació de la subscripció a aquestes revistes el passat de gener, per considerar-les “propaganda catalanista”. Ara, amb el suport del PP, i ostentant la regidoria de Cultura, la formació d’ultradreta finalment ha passat a l’acció.

D’altra banda, Plataforma per la Llengua ha donat suport a la resposta anunciada per l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC) , que proposa una triple via per respondre al veto: la via judicial, la institucional i la de mobilització ciutadana.

Et pot interessar  El PSC lidera la intenció de vot entre els més joves, seguit de Junts, ERC i Vox

L’entitat ha celebrat el matí d’aquest dijous, 13 de juliol, una roda de premsa al Col·legi de Periodistes de Catalunya. A la roda de premsa ha participat el president de l’ONG, Òscar Escuder, així com Germà Capdevila, president de l’APPEC; Xavier Antich, president de la Federació Llull (Òmnium Cultural, Obra Cultural Balear i Acció Cultural del País Valencià), i quatre dels editors de les revistes afectades: Mònica Estruch, de Cavall Fort; Eliseu Climent, d’El Temps; Màriam Serrà, de Llengua Nacional, i Lluís Gendrau, d’Enderrock.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut