Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024

Picabaralles entre partits espanyolistes: Sánchez exigeix a Ayuso que acabi amb els comportaments “egoistes, unilaterals i insolidaris”

|

- Publicitat -

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha advertit aquest dimarts la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, que les mesures d’estalvi energètiques aprovades aquest dilluns consten en un decret llei, i per tant s’han de complir. “La Llei es compleix”, ha afirmat després de demanar a totes les administracions i partits polítics que evitin comportaments “egoistes, unilaterals i insolidaris” que “no representen gens l’esforç europeista de la societat espanyola en un moment en què Europa ens demana aquesta solidaritat”.

Sánchez ha fet aquestes manifestacions des de Palma de Mallorca després de reunir-se amb el rei Felip VI en el tradicional despatx d’estiu. Ha respost d’aquesta manera una pregunta sobre les manifestacions de la presidenta de Madrid, que ha advertit via twitter que el seu govern no donarà compliment al decret llei perquè, al seu entendre suposa més inseguretat i menys consum.

Publicitat

El president espanyol ha recordat que es tracta d’un decret llei i que no hi ha lloc per a la “insubmissió”.

En aquest marc, ha destacat que la presidenta la Comissió Europea, Úrsua von der Leyen ha advertit que Europa no pot descartar cap escenari fruit de la guerra d’Ucraïna i l’ús de l’energia com a arma de guerra per part de Rússia, amb la possibilitat que Vladimir Putin talli el subministrament de gas.

“Si això és així, és evident que va ser precedent assolir un acord pel qual tots els estats membres estem cridats a estalviar energia, un 15% que en el cas d’Espanya és un 7% perquè comptabilitza la solidaritat en l’exportació”.

Per tant, segons Sánchez, Espanya “està cridada a estalviar un 7% de la seva energia” i a dur a terme una reducció del consum elèctric que “ens farà més forts davant el xantatge de Putin a Europa”.

Et pot interessar  Sánchez afirma que "Espanya està preparada per reconèixer l'Estat palestí"

També ha recordat que Espanya va obtenir solidaritat d’Europa en rebre els fons europeus, i ara “Europa està demanant solidaritat per afrontar el xantatge energètic que pateixen diversos països de la Unió Europea”.

Per això ha fet una “crida a tota la classe política, als partits polítics i les administracions públiques perquè defugin qualsevol comportament egoista, unilateral i insolidari”.

“Europa ens demana un esforç de solidaritat i responsabilitat, i per descomptat el govern d’Espanya dona suport a aquest esforç col·lectiu”, perquè “estalviar energia suposa estalviar en la despesa econòmica de les famílies, ser més forts davant el xantatge de Putin i també fer entre tots un esforç per respondre les conseqüències del canvi climàtic”.

“Per tant, demano a les administracions territorials, públiques i partits polítics que defugin comportaments unilaterals, insolidaris i egoistes que no representen per res l’esforç europeista de la societat espanyola en un moment en què Europa ens demana aquesta solidaritat”, ha sentenciat.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut