Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024
Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024

Pérez de los Cobos s’encara amb Nogueras i Rufián al Congreso per defensar la violència policial de l’1-O

|

- Publicitat -

El coronel de la guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos, que va ser el coordinador del dispositiu policial de l’1-O- ha negat aquest dijous que la Policia Nacional i la Guàrdia Civil “apallissessin” els ciutadans durant la jornada del referèndum. Segons ha afirmat van fer “una tasca digníssima amb eficàcia i professionalitat”, i durant aquella jornada no es va produir cap “violència extrema”, sinó que hi va haver una actuació “proporcionada” basada en “l’ús legítim de la força” i amb un “encomiable esforç de contenció” per part de la policia. També ha insistit que “des del punt de vista professional” l’1-O “no es va produir cap càrrega”.

Pérez de los Cobos ha fet aquestes manifestacions en resposta a les preguntes que el portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, i la de JxCat, Míriam Nogueras, li han fet durant la seva compareixença a la comissió d’investigació de la trama ‘Kitchen’ del govern del PP per robar documents a Luis Bárcenas que comprometien aquest partit.

Publicitat

La sessió ha pujat de to especialment durant les preguntes de Rufián, que ha acusat Pérez de los Cobos de “mentir”. “Vostè era el màxim responsable de l’operatiu de l’1-O, en quin moment decideixen que s’apallissi la gent que va a votar?” ha preguntat el portaveu dels republicans.

En la seva resposta, Pérez de los Cobos ha afirmat que no pot “passar per alt” que s’acusi les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat d’apallissar gent durant l’1-O, perquè són “digníssims professionals que van dur a terme una tasca digníssima amb eficàcia i professionalitat”.

La portaveu de JxCat, Míriam Nogueras, també li ha retret que la policia utilitzés “violència extrema” durant aquella jornada, i li ha preguntat –sense èxit- qui va donar l’ordre de dur a terme les càrregues i actuacions per la força.

Et pot interessar  Detenen a Barcelona un presumpte terrorista d'Estat Islàmic

Nogueras li ha recordat que els titulars de tot el món després d’aquella jornada assenyalaven Espanya com a “vergonya d’Europa”.

Segons Pérez de los Cobos, el terme “violència extrema no es correspon a la realitat”, i la policia va actuar per donar compliment a les ordres del Fiscal i la jutgessa del TSJC “que obligava aquestes forces de seguretat a acudir a aquells locals i decomissar el material amb el qual es pretenia celebrar el referèndum que havia estat declarat il·legal”.

En aquest sentit ha insistit que “l’actuació d’aquestes forces de seguretat va ser professional i proporcionada”. “Si per accedir a aquell local hi ha individus que s’interposen a la porta i als llocs d’accés per fer obstrucció, les FCSE en l’ús legítim de la força, de manera proporcionada i fent un encomiable esforç de contenció, van provar de complir les ordres rebudes de la millor forma possible i provant de combinar l’eficàcia al respecte als principis d’actuació que regeix la llei”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut