Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024
Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024

Pere Aragonès: “No puc garantir que la mesa de diàleg surti bé però m’hi deixaré la pell”

|

- Publicitat -

Pere Aragonès ha acabat el seu primer discurs d’investidura així: “els demano el vot favorable per ser el president de Catalunya, per ser el president de tothom, moltes gràcies”. Abans ha desgranat el que seria el seu programa de govern, amb un marcada agenda social fruit del pacte que ha segellat amb la CUP, i centrat en la recuperació econòmica agreujada per la pandèmia. Ha defensat també que aquesta sigui la legislatura de la resolució democràtica del conflicte amb l’estat. Ha demanat que la taula de diàleg amb el govern espanyol es reorengui “de manera immediata” i tot i que ha acceptat que no pot garantir que tingui èxit ha assegurat que “s’hi deixarà la pell”. L’alternativa, ha dit, és continuar atrapats en la dinàmica de repressió que no permet avançar.

“Voler l’amnistia i l’autodeterminació no és cap renúncia. Ha plogut molt des del 1989 en què tres diputats van aconseguir que el Parlament de Catalunya es pronunciés a favor del dret d’autodeterminació, i no va passar res. I no va passar perquè a ull de l’Estat eren tres, una minoria. Avui l’independentisme és majoritari i per això hi ha repressió. I tenim el president Puigdemont a l’exili, Junqueras i Forcadell a la presó, el president Torra inhabilitat o companys a judici perquè la ciutadania decideixi lliurement el seu futur polític. Cal aturar l’espiral repressiva, cal retornar el conflicte polític a la política. La proposta d’ERC és una taula de negociació amb l’Estat, de govern a govern”, ha argumentat.

Publicitat

Ha afegit que “la taula no ha començat amb bon peu però no hi ha excusa que valgui. Entenc l’escepticisme d’alguns, serà la negociació, segurament, més difícil que haurà fet la Generalitat de Catalunya” però ha defensat que el moment s’ho val. La clau de la resolució del conflicte, ha dit. Ha assumit el compromís d’impulsar un acord nacional per l’amnistia i l’autodeterminació.

Et pot interessar  Turull diu que és "molt trist" proposar un referèndum "des de la solitud i en campanya electoral"

Aragonès ha reclamat el suport per construir un Govern republicà “amb una visió inequívocament progressista i d’esquerres”. Durant el discurs, Aragonès ha apostat perquè s’encamini la resolució del conflicte polític entre Catalunya i l’Estat a la taula de diàleg “fent inevitable l’amnistia i l’autodeterminació”. Ha plantejat afrontar amb “total determinació” les urgències i desigualtats socials que el país pateix i la pandèmia ha “agreujat”. Aragonès ha demanat el suport a JxCat i a En Comú Podem. Ha conclòs que cal superar “malfiances” amb qui es comparteix “projecte i trajecte” i no “malmetre l’oportunitat històrica” de fer una “sacsejada” al país. I ha defensat que posa en marxa el nou Govern “és urgent”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut