Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Pere Aragonès commemora el 14 d’abril reivindicant una nova etapa de “progrés social i llibertat nacional”

|

- Publicitat -

El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha reivindicat que per obrir una nova etapa de transformació i llibertat a Catalunya cal fer-ho amb “tots els projectes sobre la taula i els presos polítics en llibertat”, així com respectar el mandat del 1-O igual que el del 14 d’abril de la Segona República. En l’acte de commemoració del 90è aniversari de la proclamació que s’ha celebrat aquest dimecres en la Escola Casis de Barcelona, ha manifestat la seva voluntat de “obrir una nova etapa amb els valors republicans des de les institucions”.

“Avui al país hi ha esperances que sigui modernitzat, transformat i d’avançar cap al progrés social i la llibertat nacional. Hi ha dies que duren anys, dies d’alegria, de compromisos polítics i de grans transformacions, que també han tingut moments durs i de dolor”, ha afegit. Aragonès ha destacat que la Segona República va demostrar que la “llibertat nacional i el progrés social han d’anar de la mà”, i ha apostat per continuar actualment aquest llegat que, al seu judici, va deixar el republicanisme.

Publicitat

“El republicanisme al nostre país no va néixer aquell 14 d’abril, va néixer abans. I els valors republicans i idees republicanes no van morir l’1 d’abril de 1939, sinó que han continuat i continuen vigents i més plens que mai. El 14 d’abril és un dia que dura anys, que encara dura”, ha resolt.

La consellera de Justícia, Ester Capella, ha reivindicat el deure d’actuar d’acord amb el sentiment i anhels dels ciutadans, i ha assegurat que des del Govern estan compromesos amb els valors de la Segona República davant la “repressió” que, al seu judici, continua existint. “Els avanços republicans van ser truncats pel totalitarisme. Avui queda molta feina per fer. Treball que és l’antídot contra qualsevol amenaça totalitària. 90 anys després de la proclamació de la república, encara hi ha repressió fins al punt de l’exili i presó”, ha incidit. Capella ha volgut subratllar “el pas endavant” que va suposar la Segona República en la lluita per la igualtat efectiva entre dones i homes, amb el dret a vot, al divorci o el reconeixement de drets de les dones més enllà de l’àmbit domèstic.

Et pot interessar  Turull diu que és "molt trist" proposar un referèndum "des de la solitud i en campanya electoral"
Publicitat

Opinió

Minut a Minut