Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

Pedro Sánchez reitera el paper de tòtil interessadament ingenu: “S’haurien de jutjar les persones, no les institucions”

|

- Publicitat -

El president del Gobierno, Pedro Sánchez, ha afirmat que la decisió sobre un possible retorn del rei emèrit a l’Estat espanyol no correspon a l’executiu, ja que la Casa Reial és una institució diferent. Així, ha intentat amagar el cap sota l’ala per no haver de valorar el fet que l’emèrit fa més d’un any que està “de turisme” als Emirats Àrabs Units.

En una entrevista aquest dilluns a la Cadena SER, Sánchez ha dit que “respecta” les decisions que pren la Casa Reial. El cap de l’executiu s’ha tornat a obrir a limitar la inviolabilitat del monarca, ja que creu que “no és necessari que es reconegui aquesta condició al cap d’Estat”, però ha remarcat que necessita el PP per fer-ho. “Dos no ballen si un no vol”, ha dit. Amb aquesta afirmació prova de defugir les seves responsabilitats i intenta protegir-se davant l’oposició.

Publicitat

També ha reiterat que Juan Carlos I hauria de donar explicacions sobre “les raons que l’han portat a absentar-se d’Espanya”, però no ha aprofundit en les crítiques a l’exmonarca. Entre molts altres aspectes, no ha valorat com va aconseguir fugir d’Espanya, ni si ho va fer amb la participació d’algun poder de l’Estat.

Tanmateix, Sánchez ha rebutjat obrir el debat sobre monarquia o república i s’ha mostrat en contra de les iniciatives que reclamen investigar-lo al Congreso. “S’haurien de jutjar persones, però no institucions”, ha dit Sánchez, que ha defensat “l’exemplaritat” de Felipe VI.

Amb aquest discurs prova de posar terra damunt del fet que molts dels negocis pels quals s’investiga Juan Carlos I són tràfic d’influències de la Casa Reial. És a dir, que l’emèrit a títol personal no hauria pogut disposar de les eines per cometre els delictes dels quals se l’investiga. O en altres paraules, que no té sentit investigar personalment a algú quan està clar que aquests possibles tractes de favor els va rebre per ser cap d’estat. A més a més, cal recordar que actualment no és possible avaluar el compliment de la llei del cap d’estat, precisament per la seva inviolabilitat, així que no es podria investigar Felipe VI, però sí al seu pare que ha abdicat.

Et pot interessar  Sánchez afirma que "Espanya està preparada per reconèixer l'Estat palestí"

Renovació del CGPJ
D’altra banda, Sánchez ha insistit que cal renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i ha opinat que és “inexplicable el bloqueig” del PP quan s’ha avingut a renovar altres òrgans constitucionals. El president espanyol ha “estès la mà” als populars i ha dit que cal que “compleixin tots els articles de la Constitució” i deixin de posar “excuses”, com el debat sobre el sistema d’elecció del CGPJ.

Sánchez ha continuat amb el posicionament de tòtil tou, que usa habitualment el PSOE per sense haver-se d’embrutar les mans, assegurar que plantejaments molt similars als del PP són una realitat. Així doncs, ha afirmat que es posiciona a favor de postures que no poden progressar sense el suport dels seus adversaris polítics, que ja sap que no li donaran suport. Per tant, que no són res més que paper mullat. També demana que Juan Carlos I doni explicacions, però vota per quinzena vegada en contra que s’obri un grup d’investigació al Congreso contra la Casa Reial.

El PSOE torna a decebre, tant pel posicionament acrític davant de la Corona com per la seva inacció i hipocresia. D’una banda culpa als altres per no participar en propostes que no vol que progressin, i per postres, pretén treure’n rèdit polític.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut