Divendres, 27 de gener de 2023 - Edició 1646
La República

Pedro Sánchez haurà de pagar una multa per fer campanya des de la Moncloa en una entrevista preelectoral

El president espanyol va concedir una entrevista a ‘La Sexta’ el 25 d’octubre de 2019 des del Palau de la Moncloa, durant la precampanya del 10-N

Agències 31/05/2021
Pedro Sánchez, en una roda de premsa a La Moncloa / PSOE

El Tribunal Suprem ha confirmat la multa de 500 euros que va imposar la Junta Electoral Central (JEC) al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per haver concedit una entrevista a ‘La Sexta’ el 25 d’octubre de 2019 des del Palau de la Moncloa, durant la precampanya del 10-N. La sala contenciosa-administrativa avala la decisió i desestima el recurs de Sánchez. La JEC va considerar que Sánchez va aprofitar “els mitjans públics de què disposava” com a cap de l’executiu amb la qual cosa va trencar “el principi de neutralitat que tot poder públic ha de respectar durant el procés electoral” i que la seva actuació va implicar una “minva del principi d’igualtat d’armes entre les formacions polítiques contendents a les eleccions” del 10-N.

El Suprem destaca, en una sentència feta pública aquest dilluns, que la JEC ja va advertir el setembre de 2019 als membres del govern espanyol que calia tenir un alt grau de diligència per no trencar la neutralitat dels poders públics.

La sala remarca que “entre aquesta diligència es trobava la d’indicar que no s’havia de penjar en una web institucional una entrevista realitzada en període electoral, per a una televisió privada al Palau de la Moncloa”.

Per al Suprem, el fet d’haver fet l’entrevista al Palau de la Moncloa i haver-la penjat posteriorment a la web institucional són conductes que integren el tipus sancionador considerat per la JEC.

Concretament, l’àrbitre electoral va considerar que es van vulnerar els articles 153.1, 50.2 i 8.1 de la llei electoral (LOREG). Sis dels tretze vocals de la JEC van discrepar amb la decisió majoritària, ja que creien que s’havia d’arxivar l’expedient.