Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de abril del 2024
Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de abril del 2024

Paluzie adverteix que el Gobierno “amable” del PSOE i Podemos és un risc per a l’independentisme

|

- Publicitat -

La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, ha assenyalat que l’executiu del PSOE i Podem suposa “un cert risc per a l’independentisme” perquè ofereix “acords no gaire substancials, però amb els quals acaba apareixent com un govern de l’Estat més amable”. Així, ha reconegut en una entrevista a l’ACN que la situació era “més fàcil” pel sobiranisme quan el govern espanyol l’ocupava el PP, el qual tenia una actitud “molt més descarnada i molt menys suau”, la qual cosa “sempre cohesiona”. La líder sobiranista ha advertit que el PSC pot sortir “reforçat en termes de vot” amb l’estratègia d’ERC, que “implica fer acords amb aquell a qui li vol prendre el vot”, però que pot “acabar afavorint” els socialistes.

En la mateixa línia, Paluzie ha declarat que “no és molt coherent” que, per una banda, ERC i la resta d’actors sobiranistes “estiguin denunciant vulneracions de drets humans” per part de l’Estat i que, de l’altra, els republicans estiguin “sostenint” el mateix govern espanyol. Tot i això, ha reconegut que tant JxCat com la CUP “al final han anat acceptant el projecte que de manera més explícita ha defensat ERC”, referint-se a prioritzar el diàleg per sobre la via unilateral.

Publicitat

Rebuig a la taula de diàleg

El president Aragonès ha explicat que vol convocar l’Acord Nacional per a l’Amnistia i l’Autodeterminació abans de la primera reunió de la taula de diàleg amb el govern espanyol, prevista per la tercera setmana de setembre, amb la intenció d’”obrir el diàleg a la resta de forces que s’hi vulguin sumar”, incloent-hi agents econòmics, societat civil i món municipal.

L’ANC ja avisa, però, que l’única raó per la qual hi participaria seria la de “garantir” que la demanda d’autodeterminació és estrictament d’un “referèndum binari sobre la independència”: “Ni referèndums sobre estatuts, ni un referèndum amb tres respostes o altres ensarronades”, adverteix Paluzie. De fet, l’entitat consultarà amb la militància si dona suport a l’Acord Nacional per a l’Amnistia i l’Autodeterminació, ja que no només no espera resultats de la taula de negociació, sinó que no creu “ni que hagi de començar”.

Et pot interessar  L'ANC de Sabadell manté l'acte amb Aliança Catalana malgrat la prohibició del Secretariat Nacional

L’acord per l’ampliació del Prat, un “parany”

Dels primers dos mesos del nou Govern, la presidenta de l’ANC fa un balanç positiu de la creació del Fons Complementari de Riscos per protegir els encausats en causes com la del Tribunal de Comptes per l’acció exterior de la Generalitat entre 2011 i 2017. “És anar una mica més enllà i intentar defensar l’acció del Govern i dels seus alts càrrecs”, valora.

Tanmateix, no veu amb bons ulls l’acord per ampliar l’aeroport del Prat: “Va en la direcció totalment contrària, d’entrada perquè et poses tu mateix en el parany de generar una discussió entre ecologistes i no ecologistes, quan en realitat tot el que passa amb l’aeroport de Barcelona va molt més enllà de si la pista és massa curta”, ha argumentat.

En aquesta línia, ha recordat que a AENA “durant anys no li interessava” que Barcelona fos un ‘hub’, i que volia que el del Prat “fos un aeroport ‘low-cost'”. “En tot cas, si jugues al ‘mentrestant’, juga-ho sempre amb una perspectiva més ambiciosa; presenta tu un model d’infraestructures pel país”, ha exigit.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut