Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024

Oriol Mitjà revela els draps bruts al voltant del lamentable discurs de Felipe VI el 3-O

|

- Publicitat -

Comença la temporada de Sant Jordi, i moltes personalitats reconegudes acostumen a publicar autobiografies i relats personals durant aquesta època. L’investigador Oriol Mitjà no ha estat una excepció, després d’un any en el qual ha passat a ser un dels personatges més reconeguts de l’actualitat científica, moltes vegades lligada amb la política pel context de pandèmia que estem vivint.

En aquest sentit, Mitjà no té pèls a la llengua per posar nom i cognoms a aquells que durant els últims mesos han entorpit el que per l’investigador hagués estat una altra línia de treball pel que fa a la gestió de la pandèmia, i carrega especialment contra membres del Govern de la Generalitat guiats per interessos polítics. Però a banda d’això, Mitjà també s’ha referit a l’històric referèndum de l’1-O, i en concret, a la seva relació amb Felipe VI i la Casa Real.

Publicitat

En una entrevista que ha concedit Mitjà a Rac 1, l’investigador revela al seu llibre que després del discurs de Felipe VI el 3-O, va demanar al rei que es disculpés, ja que havia tingut tracte amb ell a les gales del Premi Príncep de Girona. “Vaig decidir que havia de fer aquesta reivindicació per dir-li que es va equivocar amb el discurs”, ha expressat Mitjà, que rebutja que hi hagi violència als carrers i creu en les resolucions pacífiques de qualsevol conflicte. En aquest sentit, Mitjà va contactar amb un amic íntim del borbó, un dels mandataris de la Fundació Príncep de Girona, que demostra un cop més la ignorància de la Casa Real cap al que està passant a Catalunya: “Em va explicar que havien tingut la sensació que hi havia hagut preparatius per actuacions subversives majors, i creien que estàvem en preguerra civil”. A més, assegura, encara que qualsevol lector no s’ho pugui creure, que creien que “tot això de Catalunya i els ferits eren manipulacions russes. Sembla mentida, però això ve d’una persona que parla directament amb Felipe“.

Et pot interessar  En llibertat provisional el talp dels Mossos a la Guàrdia Civil i presumpte blanquejador de diners

Però això no és tot, segons el mateix intermediari de Mitjà i Felipe VI, “al final, és el Gobierno qui acaba escrivint o ratllant les paraules que ha de dir”, en referència al discurs del monarca. Per tant, assegura que des de la Moncloa no haurien deixat mai que el rei hagués pogut condemnar l’actuació policial encara que a ell li hagués sabut greu. Però el cert és que el contacte de Mitjà també li aclareix que “mai s’hauria posat en contra de les forces de seguretat, de les quals en legitimava l’ús de la força en l’1-O o el 15-M”.

Tot plegat, en una petita secció del llibre “A Cor Obert”, on també es refereix a Letizia com a “més interessada en la copla d’Andalusia que no per la ciència o les tasques humanitàries”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut