Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

L’oposició retreu a Colau la inseguretat a Barcelona: es cometen 20 delictes per hora a la ciutat

A Ciutat Vella s'han registrat prop 37.000 delictes entre gener i agost, un 23,2 % més que l'any passat

|

- Publicitat -

La seguretat a la ciutat de Barcelona és un dels temes calents que el govern municipal aborda amb una oposició contundent. Segons les últimes dades d’un informe conjunt entre Guàrdia Urbana i Mossos d’Esquadra, a la ciutat de Barcelona es cometen 20 delictes per hora. Entre l’1 de gener i el 30 de juny d’aquest any, hi va haver 92.000 infraccions penals, un 20,5 % més que el mateix període que l’any passat.

Ciutat Vella, el districte més negre de la ciutat

Publicitat

Del gener a l’agost de l’any 2017 es van gestionar 1.529 denuncies per robatoris amb violència o intimidació, mentre que durant el mateix període d’aquest any han estat 2.152, augmentant així un 40,7 %. Però no és la única tipologia delictiva que ha augmentat a Ciutat Vella. Els robatoris amb força dins els vehicles han pujat fins un 72,6 %, aquest any n’hi ha hagut 706. En total, a Ciutat Vella s’han comès prop 5.000 furts, segons l’informe.

En la Comissió de Seguretat celebrada aquest dimarts, l’Ajuntament assegura ser conscient de la problemàtica i el govern posa de manifest “la preocupació del consistori pel benestar vels veïns”, però retreuen a la Generalitat que Interior hagi negat “més cossos de Mossos per la ciutat”.

Gala Pin, criticada per ser la portaveu a la comissió quan és l’alcaldessa Ada Colau la màxima responsable en seguretat, ha dit que el consistori “està fent un esforç molt gran” i també ha afegit que “la seguretat és més complexe que l’actuació policial”. Pin ha posat dades sobre la taula per defensar la posició municipal, la regidora de Ciutat Vella ha subratllat que s’han dut a terme 70 actuacions a narcopisos i s’han requisat centenar de quilos de haxix al Port de Barcelona. En aquest sentit, ha tornat a carregar contra la Generalitat quan diu que no han vist “canvi de polítiques per part de la Institució.”

El Comissionat de Seguretat, Amadeu Recasens, ha reconegut “que hi ha una situació no desitjada” però convida als grups a no fer-ne discursos oportunistes perquè, diu, el panorama no només és el mateix a Barcelona sinó que en moltes ciutat de més de 20.000 habitants de Catalunya han crescut els índex de violència. Ha traslladat el problema, doncs, a l’àmbit nacional. Recasens ha tret pit quan ha assegurat que s’ha reforçat el Front Marítim, s’ha ampliat l’atenció de la comissaria de la Barceloneta així com les hores extres de la Guàrdia Urbana durant tot l’estiu, a 190.000.

La oposició, en bloc: “Excuses, no”

Et pot interessar  Les bases de BComú diuen no al pressupost de Collboni si manté el "bloqueig" a un govern abans de divendres

Les intervencions han apujat de to quan la oposició ha tingut la paraula. Tots els grups de la oposició, en bloc, han criticat l’acció del govern municipal tot i que amb alguns matissos entre ells, com en el cas de la CUP.

El primer en intervenir, Jordi Martí, de Demòcrates, ha estat dur carregant contra Gala Pin, quan l’ha titllat d'”incapaç” per gestionar la seguretat a la ciutat: “Estem pitjor del què estàvem, ha estat un estiu dramàtic”. Martí ha afegit que “els increments de violència són insostenibles per culpa de la mala gestió del govern Colau”. El de Demòcrates ha exposat que hi ha més pisos okupats que mai, clubs cannàbics il·legals i més de 2.000 venedors del top manta. El grup lamenta que fa cinc anys hi havia els mateixos efectius de la Guàrdia Urbana i els índex estaven molt per sota.

El grup municipal d’ERC ha seguit en la mateixa línia dels Demòcrates. Jordi Coronas ha assegurat que “no és una sensació d’inseguretat, sinó que ha crescut la inseguretat”. Els republicans han volgut posar les dades sobre la taula quan han afirmat que hi ha més de 20 delictes per hora segons les dades de denúncies, però subratllen que també hi ha més d’una violació al dia i ho valoren com “una dada molt greu”.

El to més apujat l’ha protagonitzat Maria Rovira, del grup de la CUP, quan ha afirmat estar “sorpresa” per l’enfocament del debat de la oposició -i el govern-. Rovira ha dit que “és una pena i una vergonya sentir persones que han format part del moviment veïnal que cal més polícia i Mossos per evitar delinqüència”. La CUP ha expressat que no són partidaris que la solució passi per augmentar en cossos de seguretat sinó per invertir en polítiques socials.  “No comprarem el discurs de la falta de policia”, reclamant, així, la falta d’intervenció social.

Els constitucionalistes: ‘fracàs’

Els PSC, C’S i PP, han anat en la mateixa línia i han titllat el govern municipal d'”inacció política” perquè, coincideixen, el rànquing situa a Barcelona com la ciutat menys segura de tot l’Estat mentre que han exposat titulars de les principals capçaleres. Ciudadanos, al seu torn, ha expressat que és la “legislatura del fracàs”. Alberto Fernández Díaz, del PP, ha criticat que Colau no hagi estat a la Comissió: “ni està ni se l’espera” i la “permisivitat” del govern cap a la delinqüència i els socialistes han acusat al consistori d'”abandonar els veïns”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut