Edició 2112

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 07 de maig del 2024
Edició 2112

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 07 de maig del 2024

Òmnium sosté que la llei d’amnistia hauria de beneficiar unes 1.500 persones, però deixa fora Laura Borràs o el cas Volhov

Antich defensa que siguin amnistiades les persones represaliades per "exercir drets fonamentals"

|

- Publicitat -

El president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha parlat sobre la nova llei d’amnistia que els partits independentistes treballen amb el PSOE a canvi del seu suport a la investidura de Pedro Sánchez en una entrevista a la SER Catalunya el matí d’aquest divendres, 3 de novembre. Allà, Antich ha exposat que la nova llei d’amnistia hauria de beneficiar unes 1.500 persones aproximadament, sense comptabilitzar els investigats pel cas Volhov ni Laura Borràs, perquè “no són per exercir drets fonamentals”.

L’entitat Òmnium Cultural ha xifrat aproximadament en 1.500 les persones represaliades arran del Procés, després d’haver analitzat les causes judicials iniciades per exercir drets fonamentals. No obstant això, Antich ha matisat que n’hi ha moltes més, ja que no se sap exactament quantes persones estan investigades per Tsunami Democràtic. Tanmateix, i segons el mètode que ha emprat l’entitat per comptabilitzar les persones represaliades, el cas de la presidenta de Junts, Laura Borràs, no entra en aquest còmput tot i que a parer d’Antich “ha patit una persecució exagerada i desmesurada per ser independentista”.

Publicitat

Segons el mètode d’Òmnium, tampoc no hi entrarien els investigats en el cas Volhov, que malgrat afectar membres de l’estat major que van preparar el referèndum del 2017, no està relacionat amb l’1-O. Tot i així, segons Antich, és un cas de “persecució política inacceptable”.

D’altra banda, el president d’Òmnium, que no ha volgut fer una valoració sobre la llei d’amnistia acordada entre PSOE i ERC fins a conèixer la “fotografia final” amb les aportacions de Junts, ha assenyalat que hi ha una “coincidència estratègica” entre Junts i ERC encara que negociïn per separat la investidura de Pedro Sánchez. “S’estan negociant les mateixes coses i en els mateixos termes”, ha exposat, tot afegint que les divergències són “tàctiques” perquè hi ha coincidència “en bona part dels postulats”.

Et pot interessar  Puigdemont diu estar esparverat per la "mala qualitat" del Govern, la "pèrdua d'autoestima" i l'estat del català

El president de l’entitat ha recordat que Òmnium van ser els primers en dir que el problema no era només els “presos polítics” sinó que afecta centenars de represaliats. “Molta gent ens deia què havíem fumat i com ens atrevíem a posar sobre la taula una cosa que l’Estat mai voldria abordar”, ha recordat.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut