Dijous, 29 de setembre de 2022 - Edició 1526
La República

Ofensiva dels encausats d’ERC al Tribunal de Cuentas per suspendre el procediment

Els republicans presenten el seu escrit de defensa i denuncien la vulneració del dret a un jutge imparcial

Agències 13/07/2022

Els membres d’Esquerra Republicana encausats al Tribunal de Comptes per l’1-O i per l’acció exterior de la Generalitat han presentat el seu escrit de defensa en la contestació a la demanda, després que el Ministeri Fiscal i Societat Civil Catalana reformulessin els seus escrits d’acusació. La defensa dels encausats apel·la a la vulneració del dret fonamental a un jutge imparcial. En la contestació de la demanda, reivindiquen que el Tribunal de Comptes és un tribunal sense jutges, i on qui presenta la demanda també tria els jutges que han de dictar sentència. Per això, els afectats sol·liciten que se suspengui el procediment i es plantegi una qüestió de constitucionalitat al Tribunal Constitucional.

La segona demanda de la defensa és que es declari prejudicialitat penal o es plantegi un conflicte de competències inhibitori al Jutjat d’Instrucció 13 de Barcelona. La defensa manifesta que alguns dels fets i encausats al Tribunal de Comptes coincideixen plenament amb les persones i les accions que consten al sumari dels jutjats 13 i 18 de Barcelona. Això, asseguren, afecta no només la determinació de l’autoria dels fets, sinó les quanties a determinar. Per aquest motiu, els republicans també consideren que cal suspendre el procediment fins que es resolguin les causes penals. Finalment, la contestació de la demanda sol·licita la completa desestimació de les demandes.

Entre els encausats que han presentat aquesta defensa s’hi troben Oriol Junqueras, Raül Romeva, Dolors Bassa, i altres que foren alts càrrecs de la Generalitat: Aleix Villatoro, Josep Ginesta, Jaume Mestre, Sergi Marcén, Erik Hauck, Maria Kapretz i Ewa Cylwik.

Per últim, en un comunicat els republicans celebren el “canvi de criteri de la Fiscalia, la qual s’ha posicionat a favor d’acceptar l’aval de l’Institut Català de Finances impulsat pel Govern de la Generalitat, i retornar així a la organització els més de 2 milions d’euros dipositats per aquest concepte”. Des d’Esquerra Republicana esperen que la magistrada instructora del cas confirmi aquesta posició d’aquí a pocs dies.