Dimarts, 30 de novembre de 2021 - Edició 1223
La República

Obren una tercera investigació a Juan Carlos I després de rebre informes del servei antiblanqueig

Les diligències s’activen després de rebre informació d’intel·ligència financera i encara es troben en fase inicial

Avatar
Agències 06/11/2020
Imatge d'arxiu de Juan Carlos I / Casa de América

La fiscal general de l’Estat, Dolores Delgado, y el fiscal en cap Anticorrupció, Alejandro Luzón, han explicat aquest divendres que s’ha iniciat una tercera investigació sobre el rei emèrit, Joan Carles I, segons publiquen diversos mitjans i ha pogut confirmar l’ACN. Se n’ocuparà la fiscalia del Tribunal Supurem, com en els dos casos anteriors: les possibles comissions procedents de l’AVE a la Meca i els suposats pagaments amb una targeta opaca. Aquest tercer cas, segons han explicat en una trobada informal amb alguns periodistes, està encara en fase molt inicial i s’ha activat després de rebre informació procedent d’intel·ligència financera.

Segons una nota que ha difosa posteriorment per la Fiscalia General de l’Estat, la investigació parteix d’un informe del Servei Executiu de la Comissió de Prevenció del Blanqueig de Capitals i Infraccions Monetàries (SEPBLAC) que “ha de ser assumida ja per la Fiscalia del Tribunal Suprem en atenció a l’aforament de Joan Carles de Borbó”.

La Fiscal General de l’Estat, Dolores Delgado, ha anunciat que el fiscal en cap d’Anticorrupció, Alejandro Luzón, formarà part també del grup de treball d’aquesta investigació. Amb tot, la Fiscalia no ha detallat en què se centra aquesta tercera investigació sobre les activitats del monarca, que se suma a les que ja havia obert per les obres de l’AVE a La Meca i per l’ús de targetes opaques per part de Joan Carles I, la reina Sofia i algun dels seus nets.

La Fiscalia del Suprem no troba indicis de delicte per l’AVE a La Meca

Amb tot, s’ha donat a conèixer aquest divendres que la Fiscalia del Tribunal Suprem no troba indicis de delicte a la investigació per les suposades comissions que el rei emèrit hauria rebut per les obres de l’AVE a La Meca. La Fiscalia s’havia fet càrrec de la investigació a l’agost. Ara considera que els fets no són punibles perquè es van produir mentre Joan Carles de Borbó era rei, i envia la investigació sobre aquests fets relacionada amb terceres persones a la Fiscalia Anticorrupció.