Edició 2116

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 11 de maig del 2024
Edició 2116

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 11 de maig del 2024

Nova resolució de la justícia europea que pot ser clau per les euroordres contra l’independentisme

|

- Publicitat -

Una nova resolució del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) pot ser decisiva i marcar un precedent per les euroordres de detenció als exiliats independentistes. Concretament, la Cúria europea ha conclòs —arran de dues ordres de detenció emeses per la Justícia polonesa— que es poden denegar aquestes sol·licituds quan hi ha “deficiències sistèmiques o generalitzades que afecten el dret fonamental a un procés equitatiu”.

Així doncs, el Tribunal de Justícia declara que si l’autoritat judicial d’execució comprova que existeixen “raons serioses i fundades” per a creure que s’està vulnerant “el dret fonamental de la persona afectada a un procés equitatiu davant un tribunal independent i imparcial” podrà denegar el lliurament. Per tant, el TJUE obliga els jutges del país que rep la petició a estudiar els elements que aporti la persona afectada per decidir si es vulnera el dret d’un jutge imparcial. 

Publicitat

Aquesta resolució pot ser clau per les causes obertes contra el president Carles Puigdemont i els consellers exiliats. De fet, en el cas del conseller Lluís Puig, la justícia belga ja va rebutjar l’euroordre del jutge Llarena al·legant el risc de vulneració dels seus drets fonamentals.

 

Et pot interessar  Illa es fa enrere i descarta ara pactar amb Junts perquè creu que són "incompatibles": "Puigdemont és bloqueig"
Publicitat

Opinió

Minut a Minut