Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024

Nou revés per a la Justícia Espanyola: la inhabilitació de Garzón va ser arbitrària

|

- Publicitat -

La Justícia Espanyola haurà de “reparar els danys causats” al jutge Baltasar Garzón. El magistrat, famós per haver destapat la trama Gürtel, va ser condemnat pel Tribunal Supremo el 2012, presumptament haver punxat els telèfons dels advocats dels acusats en el cas de corrupció del Partido Popular. L’acusació la van fer els mateixos investigats en el cas Gürtel, qui sap si per evitar que el jutge seguís indagant en possibles il·legalitats del partit.

Garzón va ser inhabilitat onze anys, amb una sentència molt dura. De fet, en els documents oficials se’l va acusar de ser totalitari, arbitrari i d’haver vulnerat drets humans. A conseqüència de la sentència, va haver d’abandonar el seu càrrec a l’Audiència Nacional. Nou anys després de la condemna de Garzón, el comitè de Drets Humans de l’Organització de les Nacions Unides conclou que es va vulnerar la presumpció d’innocència del magistrat i dona sis mesos “per garantir una reparació efectiva dels danys” com apunta el Diario.es

Publicitat

Segons el comitè de l’ONU, en el procés judicial contra Garzón es van saltar les garanties preceptives, i que per tant, podria haver-hi hagut una prevaricació a l’hora de jutjar el magistrat. Al seu torn, Garzón ja va denunciar que el judici a la seva contra va dur-se a terme amb una voluntat de perseguir-lo i represaliar-lo tant per la investigació del cas Gürtel, com la dels crims franquistes.

Aquest dictamen torna a deixar a l’altura del betum la Justícia Espanyola i evidencia que no hi ha una independència efectiva entre el poder judicial i el polític. Cal recordar, per tant, que malgrat que anys després l’ONU obligui a l’Estat espanyol a reparar els danys causats a Garzón, la denúncia al magistrat de l’Audiència Nacional, ha servit per aturar durant nou anys les seves investigacions.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut