Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Nou atac judicial: El TSJC tomba el projecte lingüístic i fixa un 25% de castellà a un centre de Cubelles

|

- Publicitat -

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha imposat un 25% de l’ensenyament en castellà a un curs de l’escola Vora del Mar de Cubelles (Garraf). El tribunal estima parcialment el recurs presentat per una família i anul·la també el projecte lingüístic vigent “atès que no contempla el caràcter vehicular del castellà com a llengua oficial conjuntament amb el català”.

En la sentència, reconeix el dret de l’alumne a rebre, durant l’ensenyament obligatori i en els grups que formi part, classes en castellà com a llengua vehicular “en una proporció raonable”, que queda fixada en el 25%. La decisió arriba després de setmanes d’atacs en contra la immersió lingüística, tot i l’ampli consens a Catalunya entorn d’aquest model educatiu d’èxit. Novament, els tribunals aposten per la repressió i la castellanització de les aules, com ja va ocórrer a l’escola de Canet de Mar.

Publicitat

La família va fer la reclamació judicial després que el Departament d’Educació desestimés en primer terme la petició, el novembre del 2019. En la demanda judicial, presentada el 14 de juliol d’aquest any, reclamava que es declarés el dret del seu fill a ser escolaritzat en català i castellà en proporció equivalent. Afegia que en cas que l’administració acredités les circumstàncies sociolingüístiques en favor del català, que s’establís una proporció diferent i amb una presència mínima del castellà del 25%. També demanava la nul·litat del projecte lingüístic posant com a exemple la decisió en un centre de Llagostera.

La secció cinquena de la sala contenciosa administrativa recorda que la sala ja s’ha pronunciat anteriorment per demandes similars i resol, com en aquestes anteriors ocasions, estimant parcialment el recurs. Així, s’haurà d’impartir en castellà, a més de la matèria lingüística corresponent al seu aprenentatge, com a mínim una altra àrea, matèria o assignatura no lingüística curricular de caràcter troncal o anàloga.

Et pot interessar  El TSJC ajorna el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per l’1-O per evitar interferències amb la campanya electoral
Publicitat

Opinió

Minut a Minut