Divendres, 3 de febrer de 2023 - Edició 1652
La República

Ningú entén la Junta Electoral: Rebutja un recurs d’ERC contra la Unitat Omega i Albiol, però accepta el de Guanyem Badalona

Els dos grups polítics consideren que l’acte encapçalat per l’alcalde del PP tenia caràcter electoral en plena campanya

Agències 02/02/2021
Pla general d'agents de la Unitat Omega de la Guàrdia Urbana de Badalona, amb l'alcalde, Xavier Garcia Albiol, el dia 1 de febrer de 2021.

La Junta Electoral Provincial de Barcelona ha rebutjat el recurs d’ERC contra la presentació de la Unitat Omega de la Guàrdia Urbana de Badalona però ha acceptat el de Guanyem per la mateixa qüestió. Ambdós grups consideren que l’acte, que aquest dilluns ha encapçalat l’alcalde del municipi, el popular Xavier Garcia Albiol, tenia caràcter electoral atesa la campanya per les autonòmiques del 14-F. Segons ha pogut confirmar l’ACN, però, la Junta Electoral ha contestat als republicans que la presentació no interferia als comicis atès el seu caràcter local, i no ha acceptat a tràmit el recurs. En canvi, el de Guanyem sí l’ha acceptat i l’ha traslladat a l’Ajuntament perquè presenti al·legacions abans de les dotze del migdia d’aquest dimarts.

El recurs d’ERC adduïa com a argument l’article 50.3 de la Llei Orgànica del Règim Electoral General (Loreg), que disposa que durant el període de campanya “queda prohibit fer qualsevol acte d’inauguració d’obres o serveis públics o projectes d’aquests, sigui quina sigui la denominació utilitzada, sense perjudici que aquestes obres o serveis puguin entrar en funcionament en aquest termini”.

El recurs de Guanyem Badalona es referia també a aquest article però, a més, hi afegia els 50.1 i 50.2. El primer estableix que a partir de la data de la convocatòria d’un procés electoral els poders públics no podran fer una campanya de foment de la participació dels electors en la votació. El segon prohibeix “organitzar o finançar, directament o indirecta, actes que continguin al·lusions a les realitzacions o als assoliments obtinguts, o que utilitzin imatges o expressions coincidents o similars a les utilitzades en les seves pròpies campanyes per alguna de les entitats polítiques concurrents a les eleccions”.

Xavier Garcia Albiol ha assistit aquest dilluns a la tarda a la posada en marxa de la Unitat Omega, una divisió de la Guàrdia Urbana d’actuació ràpida que ja va estar en funcionament entre 2011 i 2015. Amb catorze agents i tres comandaments, la seva missió serà “garantir la normal convivència” a tots els barris de la ciutat, motiu pel qual actuaran també de manera proactiva en aquells indrets on hi ha més tensió social. L’objectiu és, un cop s’aixequi el toc de queda, arribar fins als 28 agents. Albiol ha tret importància al recurs de Guanyem i ERC davant la Junta Electoral i ha recordat que les dues forces sempre s’han oposat a aquesta unitat policial.