Dimecres, 5 d'octubre de 2022 - Edició 1532
La República

Netanyahu avisa que “enderrocarà” el govern que l’apartarà del poder

Assegura que el pacte que s’està cuinant entre l’esquerra i la ultradreta representa una amenaça per a l’existència d’Israel

Agències 06/06/2021
El primer ministre israelià en una foto d'arxiu. Ilia Yefimovich/dpa - Europa Press

El primer ministre d’Israel, Benjamin Netanyahu, no ha escatimat en crítiques cap a la nova coalició de Govern que s’està configurant en contra seva i que el podria treure del poder en els propers dies i l’ha descrit com “un govern de rendició” i simpatitzant del terrorisme. Ha promès enderrocar-lo tan aviat com sigui factible. “Ens oposarem enèrgicament a la formació d’aquest perillós govern de frau i rendició. I, Déu no ho vulgui, si s’acaba formant, l’enderrocarem ràpidament”, ha fet saber el primer ministre sobre la coalició que lideraran el moviment de dretes Yamina, de Naftali Bennett, i el partit centrista Yesh Atid, de Yair Lapid, i tots dos exercirien el càrrec de cap del Govern israelià en un model rotatori.

“Aquest perillós govern d’esquerra paralitzarà l’ampliació dels assentaments i cedirà a la pressió dels nord-americans sobre l’acord (nuclear) amb l’Iran, que representa una amenaça per a la nostra pròpia existència”, ha afegit el primer ministre en declaracions que ha recollit el ‘Times of Israel’. Netanyahu, que ha descrit la coalició com l'”estafa electoral de la història” –el seu partit, Likud, va obtenir el número més elevat de vots en les últimes eleccions, però perdria el Parlament contra l’acumulació d’escons de l’agrupació opositora–, ha afegit que el futur d’Israel queda a costa de “partidaris del terrorisme”, incapaços de “prendre mesures” contra les “organitzacions terroristes palestines a Gaza”.

El primer ministre ha volgut, no obstant això, condemnar la pressió a la qual sotmeten Bennett i Lapid els sectors de la ultradreta i que el servei de seguretat interior, el Shin Bet, ha considerat mereixedores de ser descrites com una incitació a l’odi. “És una cosa que vull condemnar tot i que recordo que la incitació en la nostra contra també s’ha desbocat. Ens han dit coses terribles. Ens han amenaçat de mort a mi, a la meva família i a la meva dona”, ha denunciat abans d’indicar que “llibertat d’expressió no és incitació a l’odi, i no podem descriure les crítiques de la dreta com una expressió d’odi, i les de l’esquerra com una acció legítima”. “Aquest és un intent”, ha conclòs, “de descriure la dreta com una força perillosa per a la democràcia”.