Dilluns, 15 d'agost de 2022 - Edició 1480
La República

Vilallonga evoca Carner: la llengua era per a ell “un dels pilars de Catalunya”

“És el poeta dels quals han begut tots els autors posteriors, fins i tot encara que fos per fer una poesia contrària a la seva”

Agències 22/08/2020
La consellera de Cultura de la Generalitat, Mariàngela Vilallonga, a la 52 Universitat Catalana d'Estiu (UCE)

La 52 Universitat Catalana d’Estiu (UCE) ha celebrat aquest dissabte a Prada de Conflent (França) un acte acadèmic per commemorar els 50 anys de la mort de Josep Carner en què ha participat la consellera de Cultura de la Generalitat, Mariàngela Vilallonga, que ha destacat que la llengua va ser per Carner “un dels pilars fonamentals de Catalunya”.

En l’acte, retransmès per streaming a causa del coronavirus, Vilallonga ha destacat els que considera els grans principis que van marcar la vida i obra de Carner: “L’obertura a el món, el rigor i la fidelitat a país”.

A més, ha posat en relleu la importància de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) en la seva vida i la seva obra, “però també els clàssics, a la banda de tot allò que va ser descobrint en la seva obertura al món i en aquell bagatge de la tradició pròpia”.

La consellera ha citat a Miquel Costa i Llobera, que va descriure a l’autor com ‘príncep dels poetes’, i ha assegurat que Carner “és el poeta dels quals han begut tots els autors posteriors, fins i tot encara que fos per fer una poesia contrària a la seva”.

Vilallonga ha considerat que Carner és un dels grans escriptors de Catalunya, “un dels autors més preuats que ha conservat la llengua”, i ha llegit alguns fragments de les seves obres.

Jaume Coll: El seu cervell era la seva llar”

A l’acte també ha participat el doctor Jaume Coll, comissari de l’Any Josep Carner, que ha recordat la marxa voluntària del poeta de Catalunya, una decisió que (assegura) va ser molt dura per a ell, però que li va beneficiar i que demostra (al costat del fet que Carner visqués en més de 30 domicilis al llarg de la seva vida) que “el seu cervell era la seva llar”.

Coll ha valorat a Carner com “un poeta ascendent, en el sentit que en cada llibre que escriu hi ha elements que indiscutiblement, analitzats en sincronia, sempre milloren”, i ha afegit que l’autor és un actiu cultural de primer ordre.