Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

[Vídeo] Marchena se salta la llei i no pregunta a Pérez de los Cobos si mai ha estat processat

Està obligat per les "generals de la llei", que regulen les preguntes prèvies als testimonis

|

- Publicitat -

Nou error processal al judici contra l’1-O al Tribunal Suprem. En aquest cas, el president de la sala, Manuel Marchena, per “les generals de la llei” està obligat a preguntar als testimonis si han estat alguna vegada imputats o processats per la justícia. És una pregunta que s’ha saltat al testimoni Diego Pérez de los Cobos, Coronel de la Guardia Civil, i només li ha demanat disculpes pel retard i, després, li ha demanat el nom i cognoms, l’Estat civil i la professió, abans de preguntar si coneixia els acusats. Res més.

Les “generals de la llei” són les preguntes que el jutge fa al testimoni abans d’iniciar la seva declaració en el judici i vénen referides, expressament, en l’article 436 de la Llei d’enjudiciament criminal, el Codi Processal Penal espanyol.

Publicitat

Aquest error, intencionat o no, demostra i reflecteix l’actitud de Marchena cap a determinats testimonis. Cal recordar que Pérez de los Cobos va ser un dels sis guàrdies civils acusats de torturar l’activista basc Kepa Urra l’any 1992. Va ser acusat de maltractar el detingut mentre aquest estava ingressat a l’Hospital de Basurtu-Zorrotza, a Bilbao. El 1997 l’Audiencia Provincial de Bilbao va condemnar tres dels guàrdies civils a quatre anys de presó, tot i que acabarien sense entrar-hi per una rebaixa de pena ordenada pel Tribunal Suprem i per un posterior indult parcial fet pel Consell de Ministres. Els altres tres guàrdies civils, entre els quals figurava Pérez de los Cobos, van ser exonerats el 1997.

Aquí el moment:

Publicitat

Opinió

Minut a Minut