Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

[Vídeo] Les imatges que “desmunten la versió” dels mossos que van agredir el bomber d’Oló en una protesta per la detenció de Puigdemont

"Quan em vaig veure al vídeo, em vaig sentir com Juan Andrés Benítez. Jo he tingut sort i ho he pogut explicar", ha dit Domènech a La República, referint-se a l'empresari mort després d'una pallissa de la policia catalana al barri del Raval de Barcelona el 2013

|

- Publicitat -

“Desmunten absolutament la versió dels Mossos”. Així s’ha expressat Joan Domènech, el bomber de Santa Maria d’Oló ferit durant una càrrega de la policia catalana en una protesta contra la detenció a Alemanya de Carles Puigdemont, en relació a un vídeo sobre els fets que el seu advocat David Gil (Advocacia per la Democràcia de Lleida) li ha permès difondre ara. Es tracta d’unes imatges de l’intent dels agents de posar fi a un tall de carretera a l’A-2 a l’altura de Soses (Segrià), el 27 de març del 2018, i on es veu com arrenquen Domènech -que hi participava de paisà, com “un ciutadà més”- d’entre els manifestants per a reduir-lo a terra. Quatre minuts i mig després, se l’enduen inconscient. “Podia haver acabat molt pitjor. Quan em vaig veure al vídeo, em vaig sentir com Juan Andrés Benítez. Jo he tingut sort i ho he pogut explicar”, ha dit Domènech a La República, referint-se a l’empresari mort després d’una pallissa dels Mossos al barri del Raval de Barcelona el 2013. Assegura que té preparats tres vídeos inèdits més per a publicar si els agents “continuen reafirmant-se en les seves declaracions”.

Publicitat

I és que, després que Domènech presentés una querella pels fets l’estiu del 2018, ell mateix va ser denunciat per desobediència, atemptat contra els agents de l’autoritat i danys: “La querella va ser molt genèrica, perquè hi havia molts agents sense identificar. Demanàvem que s’identifiquessin i el perquè havien dificultat l’accés a les ambulàncies [va ser atès al lloc dels fets pels serveis del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) i traslladat posteriorment a un hospital] i no havia estat atès quan corresponia, a banda de denunciar l’agressió en si. Aleshores, els mossos identifiquen tres agents com a presumptes agressors i quatre comandaments i, al mateix temps, un altre agent (que no era cap dels set identificats) em va denunciar a mi”, explica Domènech, que també ha assenyalat que el Ministeri de Foment espanyol l’ha denunciat per danys a la via pública durant el tall. “Em demanen 8.706€. Hi havia 400 persones i només m’ho reclamen a mi…”, lamenta, per a explicar que “a la denúncia hi havia 17 persones més que no han rebut cap mena de citació”. El veí de Santa Maria d’Oló va declarar el passat dimecres, com a investigat, al jutjat d’instrucció número 2 de Lleida, on assegura que el jutge va dir-li que podria enfrontar-se a penes de presó. En aquest sentit, ha lamentat que el magistrat hagi ampliat la fase d’instrucció de la causa contra ell nou mesos més, cosa que “deixa clar que no volen arxivar-la”. La vista per la causa contra els agents, que instrueix el mateix jutjat, no té encara data fixada.

“El meu advocat va escoltar quatre hores de declaració dels mossos, reafirmant-se en la denúncia que van posar a la seva mateixa comissaria, on diuen que jo vaig saltar-me el cordó policial i vaig agredir-los diverses vegades tot i les seves advertències pacífiques. Parlen de resistència activa i diuen que, quan em tenien a terra, el que feien era protegir-me dels altres manifestants perquè tiraven objectes”, ha denunciat Domènech. I, en aquest sentit, ha afegit: “Encara no entenc per què em van agafar. Estava disposat a rebre algun cop de porra, però el que em van fer va ser una clau d’arts marcials, colpejant-me a la part alta de l’estómac i asfixiant-me, inclús em van rebentar les ulleres a la cara i em van fer mal als genolls, on tinc una operació. M’agafava a la defensa perquè no em continuessin pegant i ells diuen que jo els ataco. I, quan ja eren a sobre meu i em queixava que m’estaven ofegant i me’ls intentava treure de sobre, només em cridaven que em tranquil·litzés. I van continuar amb la defensa al coll i amb el polze m’estrenyien la tràquea. Em vaig despertar darrere les furgonetes amb el meu cunyat atenent-me, ja que va ser ell qui em va posar en la posició perquè no m’empassés la llengua els quatre minuts que vaig ser inconscient”.

Et pot interessar  Elena defensa la "coherència" de convocar la segona plaça de major dels Mossos i subratlla que "ja estava prevista"

Coaccions d’un “mosso important”

Arran de l’agressió dels Mossos d’Esquadra, Joan Domènech va estar vuit mesos de baixa. Segons explica, va deixar l’hospital com a ferit lleu, però només arribar a casa aquella matinada ja va adonar-se que ni tan sols era capaç de menjar. “El matí següent vaig anar al CAP a que em fessin una revisió i va ser aleshores quan vaig rebre una trucada d’un mosso important de Lleida”, ha assegurat. Recorda que volia tantejar la seva intenció de denunciar i va animar-lo a fer-ho a la seva comissaria, cosa que Domènech va refusar. “Al principi semblava que es preocupava pel meu estat, però va acabar sent un interrogatori en tota regla”, ha afirmat. I ha assegurat que encara ha de rebre atenció psicològica pels fets, pels quals s’ha interessat l’associació Irídia per la defensa dels Drets Humans. Un dels seus objectius és ajudar el veí d’Oló a recaptar més proves gràfiques i testimonis que el puguin ajudar en el seu cas.

“Ells no han aportat res. Hem demanat les imatges de la càmera que portava el sergent de l’operatiu i no han arribat, com tampoc les converses de ràdio i telefòniques d’aquell dia i l’endemà”, ha denunciat Domènech, que ha demanat que “un cop arribat el moment de reclamar aquestes proves, el jutge i fiscal siguin clars i inflexibles amb els mossos”.

Imatges a TV3

En relació a la recerca de proves que puguin ajudar-lo al jutjat, Domènech ha explicat que va demanar imatges dels fets a TV3 (segons ell, eren allà en el moment de la càrrega) “i em van dir que les havien esborrat i només tenien el que havien editat pel telenotícies d’aquell dia, però res en brut”. “Com pot ser que esborrin una prova irrefutable d’intent de tortura i quasi intent d’assassinat? No sé sí hi haurà temes polítics o és que realment treballen així”, ha criticat. Segons el que ha pogut saber La República, la televisió pública sol guardar aquesta mena d’imatges almenys un any.

Domènech també ha assegurat que ha intentat contactar amb el Conseller d’Interior Miquel Buch, però “les institucions no hi han actuat al respecte”. Amb tot, ha recordat que en el moment dels fets el 155 controlava el departament.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut