Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024

[Vídeo] Els ‘Fills del 14 d’octubre’ comencen una acampada indefinida a plaça Universitat

|

- Publicitat -

Una quarantena de tendes de campanya ocupen des d’aquest dimecres a primera hora la plaça d’Universitat de Barcelona. Uns dos-cents estudiants han començat una acampada indefinida per reclamar que se’ls torni ”tot el que els han pres”. El moviment, que aplega bàsciaemnt estudiants universitaris però que espera el suport d’altres col·lectius juvenils, es defineix com la ”generació 14 d’octubre” reclama ”responsabilitats” als representants polítics per garantir un ”futur digne”. Critiquen els ”presos polítics” i la violència policial, i per això, asseguren que no deixaran l’espai de la plaça fins que no s’aturi ”la repressió” i se’ls torni ”tot el que els han pres”, referits a ”drets i llibertats”.

Publicitat

AMPLIACIÓ.- Els estudiants tallen la Gran Via de Barcelona amb la intenció d’ampliar-hi l’acampada

Desenes d’estudiants universitaris i joves d’altres col·lectius han tallat aquest dimecres al migdia la Gran Via de Barcelona a l’altura de la plaça d’Universitat com a protesta per la sentència del TS per l’1-O. La intenció de la ‘Generació 14O” és que, un cop es decideixi el futur de l’acció a les cinc de la tarda, aquest tram de calçada també pugui ser ocupat per tendes de campanya. Des del matí, ja se n’han instal·lat prop d’un centenar.

La Intersindical-CSC reclama al Govern que garanteixi el dret de vaga d’estudiants de Secundària i FP

La Intersindical-CSC reclama al Departament d’Educació que doni les instruccions necessàries per garantir el ple exercici al dret de vaga dels estudiants, i crida el conjunt del professorat i les direccions de centres a mantenir una actitud dialogant i constructiva que permeti conjuminar l’exercici d’aquest dret amb les tasques d’avaluació, minimitzant el perjudici per als estudiants mobilitzats. El sindicat constata que en les darreres setmanes hi ha algunes direccions que empren l’expressió “inassistència col·lectiva a classe” per negar el dret a vaga als estudiants i que molts documents de centres posen traves burocràtiques a l’exercici de la vaga. La Intersindical-CSC creu que el Departament no hauria de defugir les seves responsabilitats, carregant-les sobre els centres i els docents.

El sindicat remarca que la vaga no està penalitzada i els alumnes tenen dret a ser avaluats. En aquest sentit, denuncia que alguns centres, especialment de Formació Professional, parlen en la seva normativa d’una assistència inferior al 80% ‘no justificada’, i fan d’aquesta norma menor una “coacció” per impedir el dret a vaga dels estudiants.

AMPLIACIÓ.- L’acampada celebra la primera assemblea i es comença a organitzar per mantenir l’acció indefinidament

Els acampats a plaça Universitat comencen a organitzar-se amb la voluntat de “conviure molts dies”. Així ho ha assegurat un dels participants durant la primera assemblea de l’acampada, que s’ha celebrat aquest dimecres a la tarda. Segons han explicat, els joves i estudiants han creat cinc comissions i preveuen organitzar xerrades i tallers de cara dijous i fins que marxin. Una de les membres de l’acampada, la Natàlia, assegura en declaracions als mitjans que de moment no està decidit fins quan es quedaran a Universitat però matisa que serà “fins que decideixi l’assemblea” o siguin desallotjats, un escenari que preveuen com a possible.

Amb més d’una cinquantena de tendes ja ocupant la plaça, la Natàlia comenta que n’aniran posant més “a mesura que arribi gent”. “Si no hi cabem a plaça Universitat, ocuparem l’espai necessari”, respon davant la pregunta de si es podria ocupar trams de carretera.

Durant l’assemblea, de més d’una hora, alguns participants han recordat que la voluntat no és “simplement acampar”. En aquest sentit, han assenyalat les intencions de promoure xerrades i tallers i contactar amb entitats com ara Irídia o Alerta Solidària i mirar de concretar accions i mobilitzacions.

També han anunciat la idea que durant la franja de vespre pugui haver-hi concerts. Aquest dimecres, per exemple, està previst que actuïn grups com Ginestà o Roba Estesa, segons han difós des de l’acampada a les xarxes socials.

En qualsevol cas, els membres han insistit a destacar que el punt comú que els uneix ha estat l’espurna “repressiva” dels darrers dies i en especial la sentència i la “vulneració” de drets fonamentals.

Més enllà d’això, però, els joves reivindiquen també els seus “drets” com a jovent i a emancipar-se i denuncien la precarietat juvenil o l’assetjament laboral, entre altres. “Es planteja ja sigui per demanar l’amnistia de totes les preses com per poder autodeterminar-nos i decidir sobre les nostres vides”, afirma en Raül.

La previsió és que aquest dijous se celebrin tallers i xerrades sobre ecologia, feminisme o habitatge durant el matí. A la tarda es tornarà a celebrar una assemblea per avaluar propostes i accions.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut