Dilluns, 20 de març de 2023 - Edició 1698
La República

Victòria de Toni Albà a la Fiscalia: queda absolt d’injúries a les forces de seguretat

El ministeri públic demanava fins a 10.000 euros de càstig

Redacció 07/02/2020
L'actor i humorista Toni Albà, en una entrevista a La República / Aleix Ramírez

Victòria del còmic i humorista Toni Albà a l’intent de repressió de la Fiscalia espanyola. El jutge penal número 2 de Vilanova i la Geltrú ha absolt el xouman d’un delicte d’injúries greus a les forces i cossos de seguretat de l’Estat i ha situat els seus tuits de la tardor del 2017 en “l’exercici de la llibertat d’expressió”. L’actor s’enfrontava a una multa de més de 10.000 euros que sol·licitava la fiscalia. Per al jutge, encara que l’actor fes servir expressions “innaceptables, desagradables, feridores i deslegitimadores de les característiques democràtiques de les forces policials”, amb una “interpretació esbiaixada de la realitat”, són al mateix temps “un exercici legítim de la llibertat d’expressió en el context del debat públic”.

El procediment judicial contra Albà es va obrir arran d’un informa de la brigada d’informació de Barcelona de la Policia Nacional i el judici es va celebrar el juny del 2019. La fiscalia acusava l’actor d’un delicte d’injúries greus contra els cossos i forces de seguretat de l’Estat per uns tuits publicats el 3 i el 5 d’octubre del 2017.

A més, el magistrat assenyala que els missatges publicats “no es dirigien individualment a cap agent ni retreu comportaments concrets”, i que tampoc inciten a l’odi ni a la violència. “Les expressions constitueixen un exercici legítim de la llibertat d’expressió en el context del debat públic”, conclou.

Inicialment, la fiscalia també demanava una pena per a Albà per uns tuits referits a la jutge de l’Audiència Nacional Carmen Lamela, però la magistrada va renunciar a presentar accions i va traslladar el seu perdó a l’encausat. El fiscal va retirar el càrrec que imputava a l’actor en relació amb Lamela.

El mateix humorista ho celebrar a les xarxes: