Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Víctimes d’abusos sexuals proposen una comissió alternativa a la de l’Estat per investigar l’Església a Catalunya

|

- Publicitat -

Activistes i entitats com la Fundació Vicki Bernadet volen impulsar una comissió per investigar els abusos sexuals infantils alternativa a la del Defensor del Poble, aprovada pel Congreso fa uns dies. El model plantejat és el d’una Comissió de la Veritat, inspirada en la del Regne Unit, i proposen començar la investigació per l’Església a Catalunya, on confien trobar suport del Parlament.

Per aconseguir-ho, han creat una plataforma, Tolerància 0, i han presentat davant els mitjans de comunicació un informe tècnic-jurídic per demanar que es creï una comissió que investigui en profunditat la pederàstia clerical a Catalunya.

Publicitat

Els impulsors volen que la comissió tingui poders coercitius per obligar l’Església a comparèixer i a lliurar documents. Entre els objectius, quantificar l'”iceberg” dels abusos i l’encobriment. “No només volem saber quantes pomes podrides, sinó si el barril sencer estava podrit”, afirma Miguel Hurtado, activista que ha escrit l’informe del model.

“Per autocura i per falta d’il·lusió no podem participar ni en la investigació del Defensor del Poble ni en la de Cremades”, ha dit Hurtado, en la presentació de la proposta, juntament amb Esther Pujol, Alejandro Palomas, Vicki Bernadet —fundadora de la fundació homònima— i Manuel Barbero, creador de l’associació Mans Petites i la denúncia del qual el 2016 va fer aflorar desenes de casos d’abusos al col·legi Maristes Les Corts de Barcelona.

Una de les principals reclamacions que no veuen recollida en la iniciativa estatal és que la comissió tingui poders coercitius d’investigació, és a dir, que pugui obligar a comparèixer membres de l’Església i a dir la veritat, així com a lliurar documents, per exemple els arxius canònics, i que en cas de no fer-ho, siguin sancionats.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut