Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024
Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024

Una veïna de Granollers planta cara al fons voltor Azora portant-lo a judici per les “clàusules abusives” del seu contracte

|

- Publicitat -

La Sílvia Torres, una veïna de Granollers, ha estat la primera llogatera a plantar cara als fons voltors per la via judicial, en denunciar les “clàusules abusives” que conté el contracte de lloguer del pis on viu. El judici contra el fons immobiliari Azora, que ha començat aquest divendres, 25 de novembre, a la Ciutat de la Justícia, i està previst que s’allargui en dues sessions, on s’analitzaran les clàusules abusives del contracte i les pujades del preu del lloguer que està obligada a pagar, les quals reclama que siguin anul·lades.

Torres va veure com, a través d’una “bonificació”, havia de pagar un increment del 30% del preu del lloguer, una clàusula de la qual va assabentar-se per burofax i que no respon a “cap raó” aparent. “Vull destacar dos conceptes: injustícia i impotència“, ha lamentat abans d’entrar a judici. Una altra de les clàusules denunciades, segons el Col·lectiu Ronda, busca “eludir” la prohibició d’incrementar la renda per sobre de l’IPC establint el que consideren una “ficció” d’increment; això s’aconsegueix amb la bonificació que denuncia la Sílvia, la qual s’aplicava els tres primers anys de contracte, però que el quart any havia de suposar un increment important del lloguer.

Publicitat

El Sindicat de Llogateres, que han canalitzat el cas fins a la Ciutat de la Justícia, denuncien que és “habitual” que molts contractes incorporin aquestes condicions abusives. “Passa en moltes situacions i contractes, per això és rellevant informar-se, organitzar-se, assessorar-se i plantar cara”, ha apuntat el portaveu de l’entitat Enric Aragonès, a l’ACN. “També creiem rellevant que la futura llei d’arrendaments incorpori la llista de clàusules que no poden ser incorporades als contractes i que, per tant, no hàgim d’anar cas per cas”, ha reclamat. Tanmateix, ha recordat que els abusos no es donen únicament en arrendaments amb grans tenidors o fons d’inversió, sinó també en contractes entre particulars.

Et pot interessar  El Sindicat de Llogateres vol que s'apliqui l'índex "més efectiu" per abaixar lloguers i s’impulsi un règim sancionador

“Ara és el moment, i per això aquest judici pot ser pioner i és important”, ha destacat per la seva banda l’advocada de Col·lectiu Ronda Montse Serrano, denunciant que en els últims anys s’han generalitzat les clàusules abusives als contractes. En aquest sentit, afirma que “És rellevant traslladar aquests judicis d’abusivitat que hem fet en altres àmbits com el bancari al dels arrendaments”. En el cas de la Sílvia, demana que no hagi de fer front a la pujada fora de llei del seu arrendament i que se li retornin les quotes d’una assegurança de protecció de pagament que va haver de firmar i pagar.

Segons l’advocada, està previst que el judici a Azora tingui dues sessions. “S’haurà de determinar la nul·litat de 10 clàusules incorporades en un contracte d’arrendament que va subscriure la Sílvia i el seu pare amb el fons voltor Lazora (filial d’Azora). El jutge haurà de determinar si són abusives perquè incompleixen la llei d’arrendaments urbans o bé la normativa de consum”, ha agregat, tal com recull l’ACN.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut