Divendres, 24 de març de 2023 - Edició 1702
La República

Un atac cibernètic a l’Hospital Clínic de Barcelona deixa afectats els serveis d’urgències, farmàcia i laboratori

El SEM deriva els nous pacients, així com els codis d’ictus o infart, a altres hospitals de la ciutat

Redacció 05/03/2023
Detall de l'entrada principal de l'Hospital Clínic de Barcelona. Data de publicació: diumenge 05 de març del 2023, 17:37 Localització: Barcelona Autor: Norma Vidal

L’Hospital Clínic de Barcelona ha patit un ciberatac tipus ransomware, que ha afectat els serveis de laboratori, farmàcia i urgències, segons ha informat el Departament de la Presidència en un comunicat. Els serveis d’urgències continuen atenent els pacients que ja estaven ingressats, però el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) sí que deriva nous pacients a altres hospitals de la ciutat, així com també els codis per ictus o infart. El centre sí que accepta pacients que arriben pel seu propi peu a les seves urgències.

El Clínic ha notificat el ciberatac a l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya i ha iniciat el desplegament del pla d’actuació per donar resposta a l’incident. El centre s’ha coordinat amb el Departament de Salut i amb els altres hospitals de la ciutat per atendre les urgències i traslladar els pacients que ho requereixin.

El ransomware és un tipus de programa maliciós que impedeix als usuaris accedir als seus arxius fins que no paguin un rescat. Aquest tipus d’atac ja ha afectat altres centres sanitaris i universitats a Catalunya en els últims mesos. Els serveis tècnics del Clínic estan treballant per resoldre la incidència i recuperar l’accés als arxius afectats.