Dilluns, 27 de juny de 2022 - Edició 1432
La República

Un 57% dels joves de 4t d’ESO utilitza poc o gens el català amb els amics

Les dades no fan més que evidenciar l’estat d’emergència lingüística del català, mentre Espanya se’n fot de la llengua

Redacció 06/12/2021

Un informe del Consell Superior d’Avaluació de Catalunya, que analitza els usos lingüístics a l’últim curs de secundària dels darrers 15 anys, revela unes preocupants dades que no fan més que evidenciar l’estat d’emergència lingüística del català.

Com explica el 324, per als alumnes de quart d’ESO, el català és cada vegada menys útil i menys atractiu. Segons l’enquesta, els alumnes que voldrien parlar només o majoritàriament en català, es redueixen a la meitat i passen del 32 al 15%. També baixa el nombre de joves que voldrien parlar molt o sempre la llengua en la seva futura feina (26%); un 22% menys que l’any 2006.

Una de les dades més esfereïdores és que el 57% dels estudiants enquestats utilitzen poc o gens el català en el cercle d’amics fora de l’escola. Igualment, l’informe assegura que en l’àmbit esportiu s’imposa el castellà. Mentre a Espanya es ridiculitza el reclam d’incrementar l’oferta audiovisual en català, l’estudi indica que tan sols un 3% dels joves consumeixen continguts audiovisuals principalment en català i, en canvi, creixen els que consumeixen sobretot en castellà, que ara són més del 60%.ESO