Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Torrent declara que “en cap cas” els van recomanar paralitzar les tramitacions: “És incompatible amb l’essència del parlamentarisme”

|

- Publicitat -

L’expresident Roger Torrent ha declarat davant del TSJC aquest divendres per debatre al Parlament sobre l’autodeterminació i la monarquia i és acusat de desobediència. Torrent ha tornat a defensar que al Parlament “no es pot prohibir cap debat” i ha assegurat que els serveis jurídics no els van advertir que calia aturar les tramitacions. Durant el seu últim torn de paraula, l’expresident ha alertat que el fet de prohibir aquests debats d’interès públic posa “en risc la base del parlamentarisme”.

Torrent ha estat el primer a declarar i només ha respost a les preguntes del seu advocat adduint a la “inviolabilitat parlamentària. Ha explicat que en ambdós procediments els serveis jurídics els van advertir de l'”existència” de les decisions del Tribunal Constitucional, però “van expressar dubtes” sobre si les iniciatives contravenien aquestes decisions. A més, ha assegurat que “en cap cas” els van recomanar paralitzar les tramitacions. Per a Torrent, delimitar la tramitació d’una iniciativa és “incompatible amb l’essència mateixa del parlamentarisme”.

Publicitat

L’expresident ha detallat que la Mesa del Parlament només té funcions de control dels “requisits formals” de les iniciatives que els arriben però no del seu contingut. Per això, ha defensat que al Parlament no es pot prohibir cap debat; al·legant que sempre tenien present el dret a la llibertat ideològica i d’expressió dels grups parlamentaris, dels diputats i la necessitat de protegir el dret a la representació política de la ciutadania.

Durant la seva darrera intervenció, l’expresident ha volgut emfatitzar en els riscos que aquest judici suposa per a la societat. Per una banda, manté que aquest procés vulnera el parlamentarisme, ja que busca censurar la paraula i limitar la iniciativa dels grups parlamentaris. Així, Torrent ha reivindicat també la llibertat d’expressió dels diputats per tal de debatre sobre assumptes d’interès públic a les cambres. En aquest sentit, també ha avisat que es posa en risc la llibertat ideològica dels diputats. Aquest judici també suposa, segons ha expressat Torrent, un risc al dret a la representació política i a la immunitat parlamentària com una protecció efectiva de la separació de poders.

Et pot interessar  ERC celebra l'ajornament del judici per l'1-O però reclama l'aplicació de l'amnistia a Jové, Garriga i Salvadó
Publicitat

Opinió

Minut a Minut