Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Toni Morral: “Als documents fundacionals de la Crida es preveu fer la transició a partit polític”

|

- Publicitat -

Després de l’anunci del president a l’exili Carles Puigdemont de crear un nou partit, una decisió consensuada amb el president de la Crida Nacional per La República, Jordi Sànchez, un dels interrogants immediats que sorgeixen és què passarà amb aquesta entitat en el seu futur immediat.

El secretari general de la Crida, Toni Morral ha enviat aquesta tarda una carta als associats de l’entitat independentista per a explicar-los que aviat se’ls farà una consulta perquè siguin ells els qui decideixin quin ha de ser el futur de l’entitat.

Publicitat

A la carta, recollida per La República, Morral destaca que “als documents fundacionals de la Crida es preveu fer la transició a partit polític”. Segons explica, el Govern de la Crida creu que la nova formació presentada per Puigdemont i Sànchez “s’ajusta als valors fundacionals de la Crida” que recorda que són “la suma de persones, transversalitat, valor de la unitat i lideratges del president Carles Puigdemont i Jordi Sànchez”.

Morral explica que aquesta proposta de consulta té un objectiu: “amb aquesta proposta, contrastada i avalada per Jordi Sànchez com a president de la Crida, pretenc preservar el nostre esperit fundacional: guanyar la República”.

Aquí la carta íntegra:

Aquesta legislatura del Parlament de Catalunya es troba a la recta final. Ha estat marcada per la repressió. Des de l’inici no es va poder investir el president legítim Puigdemont ni restablir els consellers i les conselleres que van impulsar l’1 d’Octubre. Tots ells i elles, juntament amb la presidenta del Parlament, estan complint condemna a la presó o es troben a l’exili.

L’Associació de la Crida, des de la seva fundació ara fa un any i mig, s’ha mantingut al marge de la política institucional, dedicant-se fonamentalment a organitzar l’entitat i a protegir-se de les rivalitats partidàries, intentant preservar un espai polític d’unitat a l’entorn dels valors de l’1 d’Octubre, per contribuir a configurar una candidatura guanyadora de l’independentisme compromès amb l’1 d’Octubre durant les properes eleccions catalanes.

En els documents fundacionals de la Crida es preveu fer la transició a partit polític per ser referent electoral, sempre des dels criteris de la Crida: suma de persones, transversalitat, valor de la unitat i lideratges del president Carles Puigsemont i Jordi Sànchez.

Hem estat explorant les possibilitats de construir un partit amb aquestes característiques, sabent que l’espai a articular es troba a l’entorn del lideratge del president legítim Carles Puigdemont, ateses les derives dels partits independentistes.
En aquest període d’exploració hem estat mediàticament discrets per evitar conflictes innecessaris. Som conscients que aquesta discreció pot haver deixat els socis només amb informacions d’altres actors i, per tant, podia generar una certa confusió.

Ahir el president legítim Carles Puigdemont, Jordi Sànchez i 50 persones més, entre les quals em compto, vam anunciar la voluntat de convocar el Congrés Constituent d’un nou partit que, segons el criteri del govern de la Crida, s’ajusta als nostres valors fundacionals.

És evident que aquest fet obliga a reflexionar i valorar quin ha de ser el futur de la Crida. T’anuncio en aquesta carta que en la reunió del govern de la Crida de la propera setmana proposaré que siguem el conjunt de persones associades les que valorem –mitjançant una consulta– quin ha de ser el nostre futur. Per això el govern de la Crida haurà de formular els diversos escenaris possibles, ateses les noves circumstàncies, i el conjunt de persones associades haurà de prendre una decisió. L’actual govern de la Crida haurà d’actuar d’acord amb l’opinió majoritària.

Amb aquesta proposta que ara us faig, contrastada i avalada per Jordi Sànchez com a president de la Crida, pretenc preservar el nostre esperit fundacional: guanyar la República. El nostre esperit ha estat sempre col·laborar a refer ponts independentistes i sumar esforços per tenir més força davant l’Estat espanyol. Ara, amb la proposta d’aquesta cinquantena de persones d’impulsar un nou partit polític que reculli bona part de les propostes de l’actual Crida, caldrà decidir quin és el nostre futur.

Et pot interessar  Turull diu que és "molt trist" proposar un referèndum "des de la solitud i en campanya electoral"
Publicitat

Opinió

Minut a Minut