Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Toni Castellà diu al TSJC que no hauria fet cas de cap advertiment d’un TC “irrellevant”

|

- Publicitat -

L’exdiputat de JxSí i actual diputat de Demòcrates dins del grup d’ERC, Antoni Castellà, ha assegurat aquest dimecres que si hagués rebut algun requeriment del Tribunal Constitucional (TC) durant els anys 2015-2017 per no tramitar alguna iniciativa parlamentària no l’hagués tingut en compte. Segons ell, el TC és “irrellevant” en un procés independentista, ja que es tracta d’un procés polític, i ha recordat que la Constitució espanyola ratifica tractats internacionals que defensen el dret d’autodeterminació.

En la seva declaració com a testimoni en el judici contra la Mesa del Parlament al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Castellà ha dit que en un moment determinat el TC “va començar a fer resolucions polítiques, no objectives”. A més, considera que el tribunal va ser “incongruent” quan va avisar només als membres de la Mesa o als caps dels grups parlamentaris per no tramitar certes iniciatives, ja que els diputats tenen autonomia de vot i el TC no va avisar tots els diputats. De fet, ha dit que en tota la seva llarga trajectòria parlamentària no havia viscut cap “ingerència” en el debat parlamentari com va viure aquells mesos.

Publicitat

Castellà era el president de la comissió d’Economia, que va tramitar els pressupostos del 2017. Els lletrats el van advertir que alguna disposició addicional a favor del referèndum podia vulnerar resolucions del TC, però ell va decidir no fer-los cas i tramitar-les igualment, no pas pel contingut, sinó per la forma. Tampoc va demanar empara a la Mesa del Parlament. En tot cas, no va rebre cap advertiment del TC, que hauria ignorat, i tampoc va ser denunciat posteriorment. El TC, però, sí que va advertir el Govern que no fes servir aquella partida pressupostària per al referèndum.

Et pot interessar  El TSJC dona la raó a Capmany i atura el parc eòlic Cronos que contemplava instal·lar quatre aerogeneradors
Publicitat

Opinió

Minut a Minut