Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Tarragona commemora l’1-O amb una protesta pacífica amb més de mig miler de persones

|

- Publicitat -

Mig miler de persones s’han manifestat aquest divendres a Tarragona per commemorar el quart aniversari de l’U d’Octubre. La marxa ha arrencat a la plaça de la Font i ha passat per davant de l’Institut Tarragona, un dels centres de votació on la policia espanyola va carregar. Durant la protesta, els manifestants han clamat consignes com ‘1-0 Ni oblit ni perdó’ i ‘Vam votar, vam guanyar’ i han reclamat unitat política per fer efectiva la república. “Ens hem de sentir orgullosos d’aquest dia i l’hem de portar a la memòria”, ha expressat la presidenta d’Òmnium Cultural al Tarragonès, Rosa Maria Codines. La mobilització ha culminat a la Imperial Tàrraco, que s’ha tallat parcialment al trànsit, i s’ha celebrat amb to pacífic i reivindicatiu.

La capçalera de la manifestació ha arrencat entre aplaudiments a la plaça de la Font de Tarragona quan passaven pocs minuts de les set d’aquest divendres al vespre. La marxa ha recorregut la Rambla Vella i ha baixat pel carrer Estanislau Figueres, passant per davant de l’Institut Tarragona, i ha acabat a la plaça Imperial Tàrraco, on s’ha tallat un tram d’aquesta via durant l’acte impulsat per les entitats sobiranistes.

Publicitat

Durant la protesta, els manifestants han lluït estelades i cartells amb lemes com ‘Volem votar per ser lliures’ i han clamat crits d’independència i altres consignes com ‘1-0 Ni oblit ni perdó’ o ‘Llibertat, amnistia, fora la monarquia’. En Josep Maria Llort, un dels manifestants que hi ha participat, ha afirmat que cal tornar a desobeir. “Si hem d’esperar que l’Estat amb la taula del diàleg ens donin alguna cosa no ho aconseguirem mai, la llibertat no es dona sinó que s’exerceix”, ha opinat.

Et pot interessar  Denuncien l'actuació "repressiva" de la Generalitat que vol ratificar la pena dels condemnats per protestes a Tarragona

En la mateixa línia, s’ha posicionat la Fina Figueras que ha subratllat que segueixen manifestant-se per les persones represaliades i per aconseguir la independència de Catalunya. “Mota gent es pensava que lluitàvem pels presos polítics, però lluitem per tots els que encara estan represaliats i per la república catalana”, ha manifestat.

Per la seva banda, la presidenta d’Òmnium Cultural al Tarragonès, Rosa Maria Codines, ha assegurat que l’U d’Octubre ha estat “l’acte d’empoderament més gran dels últims temps a Europa; d’un poble aixecat i valent que vol defensar els seus drets i llibertats”. A la vegada, Codines ha recordat com es va viure el dia del referèndum i ha reivindicat el seu llegat.

Després de recórrer els carrers del centre de la ciutat, la protesta ha continuat amb les intervencions a la plaça Imperiañ Tàrraco d’en Víctor i l’Agustí, dos votants que van patir les càrregues policials als centres de votació del barri de Sant Pere i Sant i a l’Institut Tarragona. Ambdós, han explicat i recordat com van viure els fets.

“Vam rebre cops de porra i insults, les imatges d’arreu eren esfereïdores, van molt equivocats si es pensen que amb la violència ens faran canviar; l’1-O vam plantar la llavor que hem de seguir regant perquè els nostres fills i nets recullin els fruits, només units ho aconseguirem”, ha dit en Víctor.

Tot seguit, hi ha hagut una actuació musical i s’ha llegit un manifest en què s’ha defensat la legalitat del referèndum. La mobilització ha clos amb el Cant dels Segadors.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut