Edició 2110

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 05 de maig del 2024
Edició 2110

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 05 de maig del 2024

Svetlana Aleksiévitx alerta de l’amenaça del “feixisme rus” en el discurs del Premi Internacional Catalunya

|

- Publicitat -

Svetlana Aleksiévitx ha alertat de l’amenaça del “feixisme rus” en el discurs d’agraïment pel Premi Internacional Catalunya, durant la tarda d’aquest dilluns, 10 d’octubre. Aleksíevitx ho ha dit al Palau de la Generalitat, on el president de la Generalitat, Pere Aragonès li ha entregat el Premi Internacional Catalunya i ha destacat el “llegat humanament impagable” de la guardonada.

La periodista està exiliada a Berlín després de les crítiques que ha fet tant al règim de Putin com al del president del seu país, Aleksandr Lukashenko, i ha recordat que quan va marxar va deixar dos manuscrits a Bielorússia. “Un era sobre l’amor” i l’altre “sobre la mort”; ambdós intentaven explicar, ha indicat, “com la persona busca el sentit a la vida”, però ha assegurat que aquests llibres “hauran d’esperar” perquè el món “no és perfecte”. Amb tot, Aleksiévitx s’ha refermat en el seu compromís: “Com a escriptora treballaré per aquest món més perfecte”

Publicitat

“Ens esperen moltes tribulacions”, ha assegurat, i en aquest sentit ha afirmat que Ucraïna no s’està defensant només a ella mateixa, sinó que també Polònia i les Repúbliques Bàltiques. No obstant això, i malgrat advertir que Vladímir Putin “té el dit sobre el botó nuclear”, l’escriptora i periodista bielorussa s’ha mostrat convençuda que “la dictadura, per molt forta que sigui, no ens podrà vèncer”..

Pere Aragonès assegura que és “un honor” entregar el premi a Aleksiévitx

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha afirmat que era “un honor” entregar el premi a Aleksiévitx pel “compromís amb la democràcia i la pau” de la guardonada. Alhora, el cap de l’executiu català ha considerat que “com a demòcrates” no es pot entendre la guerra de Rússia a Ucraïna “com un conflicte llunyà”, perquè, “va molt més enllà” de les conseqüències que la societat catalana nota “dia a dia” en forma, per exemple, d’inflació.

Et pot interessar  ERC proposa formalment un cara a cara presencial entre Aragonès i Puigdemont "on sigui"

En aquest sentit, Aragonès ha considerat que la guerra de Vladímir Putin és “l’atac més bel·ligerant que ha rebut mai el projecte de construcció europea”, un projecte que, ha afirmat, Catalunya té “l’obligació de defensar”. El president, que ha condemnat l’atac d’aquest dilluns a Kíiv, ha afirmat que davant d’aquesta realitat, és “necessari” reconèixer les veus que “denuncien” poders com el del mateix Putin o el de Lukashenko, “veus valentes a favors dels valors democràtics i de la defensa dels drets humans. Veus lliures i compromeses com la d’Aleksiévitx”.

El president de la Generalitat ha acabat el discurs agraint a la guardonada el “compromís amb la humanitat” i l’ha celebrat com a “referent”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut