Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Sis noves llambordes ‘stolpersteine’ a Arbeca recorden les víctimes catalanes del nazisme

|

- Publicitat -

El Memorial Democràtic ha col·locat un total de sis noves llombardes ‘stolpersteine’ al municipi d’Arbeca (Garrigues) per tal de recordar i commemorar les víctimes catalanes del nazisme que van ser deportats als camps de concentració. La col·locació de les llombardes s’ha dut a terme enmig d’un acte presidit per Gemma Ubasart, la consellera de Justícia, Drets i Memòria, qui ha destacat que ‘”homenatge té una dimensió pública, de reconeixement col·lectiu a les persones que van ser represaliades per defensar la llibertat”. Amb aquestes, la xifra total de llombardes que recorden les víctimes catalanes del nazisme ascendeix fins a 439, i que a finals d’any està previst que sobrepassi les 500.

El municipi d’Arbeca ha homenatjat amb les plaques els seus veïns Josep Sans, Antoni Folch, Alexandre Esqué, Ramon Esqué, Pau Montero i Estanislau Perera, que el 1941 van ser deportats al camp de concentració de Mauthausen i Mauthausen-Gusen, on tots van ser assassinats excepte un, Josep Sans, que va ser alliberat. Les llombardes s’instal·len davant l’última residència on la persona va viure en llibertat.

Publicitat

“Les democràcies més avançades homenatgen les persones que van lluitar pels drets i les llibertats de les quals gaudim avui”, ha afirmat la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart, durant l’acte. L’emotiu esdeveniment també ha comptat amb la presència de familiars de les víctimes i de l’alcalde d’Arbeca, Sergi Pelegrí, i hi han assistit el director del Memorial Democràtic, Jordi Font, i la delegada del Govern a Lleida, Montse Bergés.

Posteriorment, la consellera de Justícia, Drets i Memòria s’ha traslladat a les Borges Blanques per visitar el centre d’interpretació Espai Macià, que forma part de la Xarxa d’Espais de Memòria. Es tracta d’un emplaçament que difon el patrimoni documental, gràfic, audiovisual i sentimental lligat a la figura del president Francesc Macià.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut