Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024
Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024

Salut diu ara que el termini per demanar la pròrroga del certificat covid al TSJC és “molt ajustat”

|

- Publicitat -

Salut espera la posició del comitè científic assessor, que es reuneix aquest dimecres a la tarda, per decidir si demanar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) una pròrroga del certificat covid, mesura que decauria divendres.

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha explicat que volen esperar la proposta del comitè perquè els ajudi a acabar de decidir-se i ha afirmat que els terminis són “molt ajustats” i que, si aquesta fos prorrogar-lo, “caldria córrer molt” per entrar l’escrit al TSJC. D’altra banda, Salut separarà les dades dels pacients a l’UCI per covid dels que ho estan per altres motius però amb la infecció i avisa que el nombre d’ingressos pot baixar en els propers dies per aquest canvi, que explicaran.

Publicitat

En la roda de premsa setmanal sobre l’evolució de la covid-19 a Catalunya, Cabezas ha reconegut una “situació de dificultat operativa” per demanar una pròrroga del passaport covid en diferents espais com els restaurants.

Salut vol esperar a escoltar la posició del comitè científic assessor de la covid-19 i la petició d’una eventual pròrroga s’hauria d’entrar al TSJC aquest dimecres, perquè el tribunal es pronunciés al llarg de dijous. Per això, la secretària de Salut Pública ha parlat de terminis “ajustats” a l’hora de demanar la pròrroga d’aquesta mesura abans de divendres, quan decauran les restriccions actuals.

D’altra banda, la directora del Servei Català de la Salut (CatSalut), Gemma Craywinckel, ha anunciat que volen incorporar alguns canvis en el sistema de recompte de les dades relatives a la covid-19. Així, introduiran una variable en la declaració d’ingressos a l’UCI que en discrimini clarament el motiu, si és per la covid-19 o bé per un altre motiu però amb la infecció. Salut calcula que entre un 8% i un 10% dels pacients a l’UCI tenen covid, però que no és el motiu principal de l’ingrés.

Per entendre aquesta diferència de ‘per covid’ i ‘amb covid’, Craywinckel ha posat l’exemple d’una persona contagiada amb el coronavirus que pateix un atac de cor i ha d’ingressar a l’UCI. Fins ara aquests casos de persones amb covid que ingressaven a l’UCI eren puntuals, però amb les incidències actuals, molt elevades, han augmentat. Salut vol “afinar” l’anàlisi de dades per tenir una fotografia més acurada de la situació a les UCI, ha destacat Craywinckel. Aquesta disgregació es podria ampliar a altres àmbits com les dades d’ingressos a planta o de defuncions, però de moment s’aplicarà a les de l’UCI.

La directora del CatSalut ha indicat que el nombre d’ingressos a l’UCI reportat al sistema de dades podria baixar en els propers dies per aquest canvi, del qual aniran informant per interpretar adequadament les variacions que es produeixin.

Et pot interessar  El temps d'espera a les urgències hospitalàries supera l'hora de mitjana tot i reduir-se lleugerament el 2023

Un altre canvi serà depurar el llistat de centres que ara reporten dades al Ministeri de Sanitat, ja que més de 10.000 llits dels que hi consten no són d’hospitals, sinó que pertanyen a altres tipus de centres, com sociosanitaris o residències. Craywinckel ha atribuït a aquest fet la discrepància de les dades que reporta el Ministeri de Sanitat sobre Catalunya de les del Departament de Salut, una divergència de fa mesos, i que ara la conselleria espera corregir.

Els 85% dels ingressats a l’UCI per òmicron no estan vacunats o són pacients immunodeprimits

Al marge d’aquests canvis, les dades actuals mostren que el 28% dels pacients ingressats a planta i el 33% dels que estan a l’UCI no estan vacunats –cal tenir en compte que la majoria de la població està vacunada, per tant la probabilitat d’ingressar a l’hospital és més elevada entre els no vacunats-.

Segons l’anàlisi dels ingressos actuals a les UCI de dos grans hospitals –no han especificat quins-, el 23% dels pacients es van contagiar amb la variant òmicron. D’aquests, el 85% són pacients no vacunats, immunodeprimits o amb comorbiditats severes. Craywinckel ha recordat que en la sisena onada han coexistit la variant delta i l’òmicron.

Segons les últimes dades del Sistema d’Informació dels Serveis d’Atenció Primària (SISAP), les persones no vacunades majors de 50 anys tenen una probabilitat 3,8 vegades major de ser hospitalitzades per covid-19 i 9,3 vegades més d’entrar a l’UCI que les d’aquesta edat amb dosis de record. Per això, les responsables de Salut han insistit en la importància de la vacuna i de la dosi de reforç.

Les incidències de la sisena onada es frenen en alguns grups d’edat

Sobre la situació de la sisena onada, Cabezas ha constatat que les incidències “s’estan frenant” en determinades edats, fet que coincideix amb les previsions del grup BIOCOMSC, que marcaven la possibilitat d'”un viratge de la situació” per aquest dimecres, ha dit la secretària de Salut Pública. Les incidències més elevades són en el grup de 0 a 9 anys. Cabezas ho ha relacionat amb les proves que es fan a les escoles i amb unes cobertures més baixes de vacunació en aquesta franja d’edat –de fet, només es poden vacunar els infants majors de 5 anys-.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut