Divendres, 31 de març de 2023 - Edició 1709
La República

Salut destina gairebé 2 milions d’euros perquè les reconstruccions de pit després d’un càncer es facin en menys de sis mesos

Actualment, les pacients que requereixen aquesta cirurgia tenen un temps d’espera d’entre dos i cinc anys

Redacció 05/03/2023
El ple del Parlament després de tombar les esmenes a la totalitat de Junts, Vox, CUP, Cs i PPC contra els pressupostos del Govern del 2023 Data de publicació: dimarts 14 de febrer del 2023, 18:36 Localització: Barcelona Autor: Natàlia Segura

El Departament de Salut ha aprovat la modificació del decret 354/2002 perquè les operacions de reconstrucció de mama després d’haver patit un càncer puguin fer-se en un període màxim de sis mesos, tal com ha avançat el ‘Diari Ara‘. Actualment, les pacients que requereixen aquesta cirurgia tenen un temps d’espera d’entre dos i cinc anys per accedir a la intervenció després d’haver superat la malaltia. Tot i que la normativa no entrarà en vigor fins al pròxim mes d’agost, el Govern té previst invertir 1,7 milions d’euros per tal de poder implementar-la.

La qüestió va posar-se sobre la taula arran d’un reportatge del Diari Ara en el qual dones que havien patit una mastectomia mostraven els seus cossos per tal de denunciar les llargues llistes d’espera. Aquest reportatge va fer que el diputat dels comuns David Cid i la socialista Assumpta Escarp traslladessin el tema al Parlament i exigissin explicacions al Govern, que finalment ha aprovat la normativa per reduir les llistes a mínims.

No obstant això, la modificació de la normativa que ha aprovat el Govern només afecta la primera intervenció de reconstrucció que es fa a la pacient després de la mastectomia. Aquest fet genera dubtes entre els professionals sanitaris i les mateixes pacients, ja que en moltes ocasions la primera intervenció té efectes secundaris negatius en la dona, que pot patir una infecció o que el seu cos no accepti la pròtesi.