Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Recuperen les restes de 12 soldats republicans enterrats a una fossa de Canturri (Alt Urgell)

|

- Publicitat -

Una excavació arqueològica dirigida per Anna Camats ha permès recuperar les restes de dotze soldats republicans morts durant la Guerra Civil i que van ser enterrats a una fossa de Canturri (Alt Urgell). La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, ha visitat aquest dijous, 6 d’octubre, l’excavació on s’han localitzat les restes, i ha recordat la importància d’inscriure’s al Programa d’Identificació Genètica i al cens de persones desaparegudes per tal d’identificar les restes i retornar-les als familiars.

La fossa on van ser enterrats aquests dotze soldats republicans ha estat descoberta gràcies a la memòria oral, concretament, gràcies als records d’un veí. L’home recordava que li explicaven que al menjador de casa seva van instal·lar-hi un equip quirúrgic per atendre els soldats ferits i que, els que morien, eren enterrats en una finca propera al poble, segons ha sabut l’ACN.

Publicitat

Anna Camats, la directora arqueòloga de l’excavació, ha explicat que, un cop ubicat el punt que recordava el veí del municipi, l’equip arqueològic va realitzar una prospecció geofísica els resultats de la qual mostraven que hi havia hagut alteracions al subsol. L’estudi del terreny ha estat possible gràcies a la col·laboració amb la Direcció d’Innovació del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI) i l’Àrea TIC del Departament de Justícia.

Els soldats republicans, enterrats de forma individual, havien lluitat durant la Guerra Civil al front del Pallars i resultat ferits. En aquests casos, s’evacuava els soldats per Canturri, on l’exèrcit republicà tenia un equip quirúrgic instal·lat, precisament al menjador de casa de qui dècades després guiaria els investigadors fins a la fossa. Juntament amb els cossos dels soldats, han aparegut també diferents objectes, com ara insígnies del Cos de seguretat, cinturons, botons o botes, que han recuperat i que ajuden a identificar la indumentària. També han localitzat objectes personals com una cartera, llapis o plomes estilogràfiques. Ara, després d’haver-les exhumat, les restes s’estudiaran, i les mostres genètiques que se n’extreguin permetran identificar-les.

Et pot interessar  Un estudiant d'institut museïtza l'antiga ferreteria familiar de Madremanya amb més de 120 anys d'història

En aquest sentit, la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, que ha visitat avui la fossa, ha demanat a la gent s’inscrigui al Programa d’Identificació Genètica i al cens de persones desaparegudes: “És de justícia històrica que ajudem a les famílies a tancar el dol. Cada cop que podem comunicar a una família que hem localitzat el seu familiar reparem la memòria d’aquest país” ha dit la consellera, que ha aprofitat per fer una crida a la ciutadania perquè “aporti mostres genètiques que permetin, juntament amb el Cens de persones desaparegudes, identificar les restes que es van recuperant de les fosses”, tal com recull l’ACN.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut