Dissabte, 8 d'octubre de 2022 - Edició 1534
La República

Pressió a Buch: l’acusació particular demana la suspensió immediata del cap de l’ARRO a Barcelona

Els advocats lamenten que la sentència arribi nou anys després i que encara hi hagi suport polític a l’actuació policial

Agències 09/06/2020
El conseller d'Interior, Miquel Buch, en un primer pla durant la roda de premsa del Govern sorbre el coronavirus, el 13 d'abril del 2020

Els advocats de l’acusació particular contra l’inspector en cap de l’ARRO a Barcelona, Jordi Arasa, que han aconseguit una pena de dos anys i quatre mesos de presó i d’inhabilitació per lesionar alguns dels ‘indignats’ del 15-M a la plaça Catalunya, han demanat a la Conselleria d’Interior que el suspengui de sou i feina mentre no hi ha sentència ferma. A més, demanen que la sentència de l’Audiència de Barcelona serveixi per canviar els protocols d’actuació i controlar i depurar millor les unitats antiavalots i els seus possibles excessos.

“Tot i que la sentència arriba nou anys després d’uns fets que van generar un fort rebuig social a nivell internacional per la brutalitat policial emprada contra el 15-M en un desallotjament revestit d’operació de neteja, considerem que la sentència és una gran notícia en la lluita contra la impunitat de la violència policial; malgrat això, considerem que la justícia, un cop més, arriba massa tard, perquè la impunitat ha estat contínua, pública i acceptada al llarg de tots aquests anys, perquè al llarg d’aquesta dècada no només no s’ha depurat cap responsabilitat política ni disciplinària, sinó que fins i tot, s’ha premiat institucionalment”, asseguren els advocats.

“Quan fins i tot el mateix expresident de la Generalitat, malgrat els fets flagrants, arriba a afirmar fa poc que l’actuació de la plaça Catalunya va ser proporcionada, és més que evident que el problema no el tenim en la conducta i penalitat individual, sinó en la falta de democràcia del propi sistema”, al·leguen.

Molts dels responsables de la violència policial d’aquell dia han quedat “impunes a nivell jurídic”, però “aquesta sentència és un pas important contra la impunitat i per a la defensa l’exercici del dret a la protesta”, asseguren.

Per tot això, exigeixen a la Generalitat que prengui mesures cautelars, mentre la condemna no sigui ferma, i que Arasa no continuï com a cap de l’ARRO a Barcelona, i que sigui suspès de sou i feina cautelarment. En canvi, no tenen cap interès que el condemnat compleixi de forma efectiva la pena de presó, sinó que la seva intenció era depurar l’actuació policial i aconseguir la inhabilitació d’Arasa perquè no es repetís en el futur. “El més desitjable hagués estat que s’hagués depurat la seva responsabilitat fins i tot abans per part del Departament d’Interior, fet que no va succeir, sinó que, al contrari, se’l va ascendir”.

De fet, opinen que la sentència “imposa una revisió profunda en els mecanismes de control, avaluació i sanció interna del cos de Mossos”, ja que no només ha mantingut en el càrrec l’agent condemnat al llarg d’aquests 9 anys, sinó que el passat mes de març va ser ascendit. Així mateix, destaquen que l’impuls de la investigació i de la causa ha recaigut en la societat civil organitzada, ja que els mecanismes d’investigació i depuració de responsabilitats interns “no han funcionat davant d’uns fets tan greus”.

“El nostre objectiu ha estat sempre mostrar un sistema que sosté conductes profundament antidemocràtiques davant d’una resposta ciutadana àmplia de protesta que el posava en qüestió, buscar la responsabilitat política del seu sosteniment, cosa que aquesta condemna ofereix com a inici i com a símbol, especialment en allò que vam voler que fos la pena principal: la seva inhabilitació”, conclouen els cinc advocats.