Edició 2105

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 30 de abril del 2024
Edició 2105

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 30 de abril del 2024

Ponsatí, sense embuts sobre les traves al català a la UE: “La raó no és econòmica, com sap cada eurodiputat que anirà amb xofer a sopar”

L’eurodiputada de Junts fulmina les excuses per no fer efectiva l’oficialitat del català

|

- Publicitat -

L’eurodiputada de Junts Clara Ponsatí s’ha mostrat contundent a l’hora de criticar que es posin traves a l’oficialitat del català a les institucions europees amb arguments econòmics, com els que ha apuntat Suècia en un informe. “La raó que ha mantingut la llengua prohibida no és econòmica, com sap cada eurodiputat que avui tindrà un cotxe per anar al restaurant a sopar”, ha dit Ponsatí en un discurs des del plenari de l’Eurocambra a Estrasburg.

L’exconsellera ha lamentat que el català s’ha vetat fins ara per “negar” la veu i els drets dels catalans. “Els catalans tenim dret a ser representats en català, i el deure d’aquest parlament és garantir aquest dret”, ha exclamat Ponsatí, utilitzant breument el català en la seva intervenció a Estrasburg.

Publicitat

L’eurodiputada de Junts ha apuntat que per “necessitats polítiques” concretes del PSOE, es comença a plantejar l’opció de l’oficialitat de la llengua a la UE. Tanmateix, Ponsatí ha lamentat que “immediatament” hagin sortit veus —com el govern suec— dient que això podria ser “massa car”.

Davant aquest qüestionament, la representant de Junts ha contraargumentat: “Aparentment, els contribuents de Barcelona han de pagar per la traducció del meu discurs al francès o al suec, però els contribuents de París o Oslo no ho han de fer pel català. Els qui paguen impostos tenen drets diferents segons d’on siguin?”, ha plantejat.

El dia 19, el Consell d’Afers Generals de la Unió Europea debatrà la proposta del govern espanyol de fer oficials el català, el gallec i el basc, per la qual cal unanimitat. En paral·lel, l’Eurocambra té oberta una petició per permetre l’ús d’aquestes llengües en el plenari; una opció que seria automàtica si la iniciativa del 19 de setembre tira endavant, però que es podria fer igualment amb majoria simple de la Mesa.

Et pot interessar  Joel Joan, el nou fitxatge de Ponsatí i Graupera per a la seva candidatura 'Alhora'
Publicitat

Opinió

Minut a Minut