Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Plataforma per la Llengua denuncia una subvenció de 5 milions d’euros perquè la RAE vetlli per la “unitat essencial” del castellà

|

- Publicitat -

Plataforma per la Llengua denuncia un Reial decret de recent aprovació que destina 5 milions d’euros públics a la Real Academia Española (RAE) perquè vetlli per la “unitat essencial” del castellà en la intel·ligència artificial (IA). L’entitat també assenyala que, només en el tercer trimestre d’aquest any, s’han publicat 55 normes espanyoles i europees que privilegien el castellà i discriminen el català, així com les altres llengües de l’Estat espanyol, les quals mai reben subvencions equivalents, malgrat trobar-se en una clara desigualtat lingüística respecte de la llengua espanyola.

Els 5 milions d’euros amb què l’Estat espanyol subvenciona la RAE estan destinats a garantir “l’execució del Projecte Llengua Espanyola i Intel·ligència Artificial” (LEIA), el qual té com a objectiu assegurar que el castellà tingui presència en la intel·ligència artificial i que se’n fa un “ús correcte”, per “evitar que se’n perdi la unitat que permet que més de 585 milions de persones puguin comunicar[-s’hi] sense dificultats”.

Publicitat

Plataforma denuncia que el govern espanyol mai ha tingut com a prioritat garantir la unitat de la llengua catalana o el seu correcte ús, especialment en l’àmbit digital. A la vegada, l’entitat també denuncia que el català, l’euskera o el gallec mai reben subvencions “equivalents o demogràficament proporcionals per a l’impuls d’aquests altres idiomes”.

Et pot interessar  Greu discriminació lingüística: fan fora una clienta catalanoparlant d'una perruqueria al crit de "Estamos en España"
Publicitat

Opinió

Minut a Minut