Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024
Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024

Pícnic per la República: Com desafiar l’Estat amb un farcell i un entrepà

|

- Publicitat -

Les sentències del judici farsa estan a punt de veure la llum pública. Les dates que ressonen més entre experts, tertulians i mitjans són les que van del 7 a l’11 d’octubre, d’aquí uns 20 dies. La resolució del Tribunal Suprem es preveu condemnatòria i suposarà l’atac més gran que haurà patit mai el poble català des de la transició espanyola.

Davant la incertesa i intuïda feblesa institucional i política, el poble català s’està organitzant de manera autodidàctica i de baix a dalt. Són moltes les propostes que s’han deixat veure a través de les xarxes i moltes d’altres que sorgiran el mateix dia que es coneguin les sentències.

Publicitat

Una de les propostes que més ressò ha tingut i que s’ha escampat ràpidament pel món 2.0 ha estat l’autoanomenada ‘Pícnic per la República’. La República ha pogut parlar amb alguns dels seus organitzadors per aprofudinr més sobre aquest “iniciativa ciutadana per a la celebració d’un pícnic reivindicatiu”.

Amb només 10 dies de vida, el PicnicxRep ja té més de 4.000 seguidors i ha obert canals de Telegram que sumen també milers d’adherits. Des del primer dia, han anat piulant una sèrie d’instruccions, consells de conducta i altres informacions perquè la gent “es prepari” i que han esvaït els dubtes d’aquells que vacil·laven sobre si l’acció va de debò o no.

Expliquen que ha arribat un moment de tornar l’empoderament al poble i s’inspiren en la música de les armilles grogues de França o les mobilitzacions de Hong Kong tot i que també dels dies previs a l’1-O i el mateix dia del referèndum.

Per raons òbvies, no poden especificar on es farà el Pícnic i, per tant, demanen a tothom estar atents a les xarxes socials i als canals que han ofert. La seva acció pot durar hores i dies, dependrà de la resposta ciutadana i per tot plegat demanen seguir els seus canals oficials perquè tothom pugui estar informat.

Tenen clar que hi ha moltes altres iniciatives i afirmen que no són incompatibles les unes amb les altres. “La intenció és desafiar l’Estat i tornar el poder a la gent” i és per això que també estan en contacte amb Tsunami i altres col·lectius que preparen accions arreu del Principat. La seva també és una iniciativa que s’emmarca dins la desobediència civil pacífica en el marc de les accions de lluita noviolenta que es duran a terme arreu del territori.

També tenen un web actiu on recopilen la informació que durant aquests dies han anat oferint i on hi ha un manifest que és tota una declaració d’intencions: “hem decidit tornar a assumir la responsabilitat que ens pertany com a poble i prendre, de nou, la iniciativa […] i tenim clar quin és l’objectiu i n’assumim el cost que comporta”.

Demanen que tots aquells que estiguin interessants segueixin els canals oficials on explicaran, quan calgui, on es farà el Pícnic, que pot esdevenir l’àpat a l’aire lliure més gran fet fins ara a Catalunya.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut