Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Paluzie envia una carta a l’independentisme: “No s’ha de confondre unilateralitat amb insurrecció”

|

- Publicitat -

Elisenda Paluzie ha escrit una carta oberta dirigida a tot l’independentisme de base davant del “moment de desconcert” que viu el moviment i per intentar marcar el camí “difícil trobar” per a “seguir i evitar que la frustració i la desunió s’apoderin d’aquells que vam sortir l’1-O”.

La presidenta de l’ANC assegura que el referèndum d’independència va ensenyar que “quan hem treballat junts societat civil mobilitzada, Govern i Parlament és quan més hem avançat” però explica que tot es va trencar en la “gestió post referèndum” i que es va perdre “el momentum” i recorda l’1-O com “una gran victòria col·lectiva (haver fet el referèndum) i amb una derrota (no haver estat capaços d’aplicar-ne els resultats)”.

Publicitat

Davant les crítiques pel següent 11-S, fa un repàs a les iniciatives que ha dut l’ANC aquests últims mesos com l’aterratge a les cambres de comerç o la campanya de consum de país. Davant les propostes alternatives que corren per a la Diada, com la d’encerclar el Parlament, assegura que “obliden que el control del territori s’ha de demostrar quan hi ha un govern disposat a fer la independència. Es tendeix a confondre unilateralitat i insurrecció. És una trampa que a l’Estat espanyol li va molt bé, i no hi hauríem de caure”.

Un dels camins que proposa és que “hem d’analitzar quines fortaleses ens manquen per a poder fer una declaració d’independència i ser capaços de dur-la a la pràctica, amb un govern capaç d’imposar-se com a autoritat en un territori. Però no podem perdre la legitimitat que dóna tenir majories parlamentàries i un embrió d’institucionalitat darrere que es pot transformar en el govern transitori d’una república naixent”.

Et pot interessar  L'ANC de Sabadell cancel·la l'acte amb Aliança Catalana per manca de recursos econòmics

També hi ha una part on critica Govern i partits així com els seus pactes: “l’àmbit institucional, els partits polítics ens repeteixen que no tenim les condicions per a l’unilateralitat. Però no ens expliquen quines són aquestes condicions, i què pensen fer per aconseguir-les. Tampoc ens han explicat quines febleses institucionals van fer impossible la independència, i com podríem superar-les […] Els pactes de la setmana passada hem comprovat d’una manera molt crua el retorn al partidisme i la disputa pels espais de poder autonòmic i local, arribant a l’extrem de cedir el lideratge d’alguns d’aquests espais al PSC”.

Per acabar, torna a reflexionar sobre aquest 11-S del 2019: “No és una manifestació més, és la manifestació més difícil de totes les que hem fet fins ara, ens juguem que els partits independentistes compleixin amb el seu compromís vers el país i evitar que l’independentisme quedi adormit per anys”.

Llegiu aquí la carta sencera.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut