Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Paluzie demana “unitat i persistència” en la lluita cap a la Independència

|

- Publicitat -

La presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Elisenda Paluzie, ha demanat unitat i persistència en la lluita per aconseguir la independència enfront d’aquells que intenten “enterrar” el mandat de l’U d’Octubre. Paluzie ho ha dit en l’acte de tancament de la Marxa Centre que s’ha fet aquest dissabte a Sant Carles de la Ràpita (Montsià) davant del pavelló firal, on la Guàrdia Civil va colpejar els votants el dia del referèndum. En la cloenda, els organitzadors han celebrat la unió i la germanor amb el País Valencià i han reivindicat les Terres de l’Ebre com el “centre dels Països Catalans”. La protesta ha arrencat a Vinaròs (Baix Maestrat) i ha recorregut una vintena de quilòmetres, passant per Alcanar, fins a arribar a la Ràpita.

Els participants de la Marxa Centre han arribat a Sant Carles de la Ràpita passats dos quarts de vuit d’aquest dissabte, després d’unes sis hores caminant. Centenars de persones han entrat a la plaça U d’Octubre a ritme dels tambors i amb una urna encapçalant la protesta. Només uns 150 participants s’han quedat a l’acte de les nou del vespre. Durant els parlaments, la presidenta de l’ANC ha reclamat persistir en la lluita per fer efectiva la república catalana.

Publicitat

“Hi ha un intent d’enterrar l’1-O, hi ha una voluntat del govern espanyol que compta amb suports poderosos a Catalunya, com el del grup Godó, de la patronal de Foment o dels sindicats del règim, que pretenen normalitzar el conflicte, però no per abordar la seva essència sinó per enterrar-la” ha afirmat Paluzie. Davant d’això, ha apuntat que “és imprescindible” continuar “mobilitzats”. “Si persistim en la lluita per la independència no se’n sortiran”, ha afegit.

La cloenda s’ha celebrat davant del pavelló firal de la Ràpita, on els votants van patir els cops de porra de la policia espanyola. El seu alcalde, Josep Caparrós, ha recordat els fets i ha reivindicat el mandat de l’1-O. “Necessitem la força, el múscul i la resistència, avui fent la marxa heu demostrat tot això, i la unió del poble valencià i el català és la fórmula, sumar esforços i suports, fer-nos grans i forts per aconseguir la república catalana”, ha manifestat el batlle.

Caparrós també ha rebut l’escalf dels manifestants, ja que, conjuntament amb el regidor i actual delegat del Govern a l’Ebre, Albert Salvadó, s’enfronten a 13 i 15 anys d’inhabilitació després que l’advocacia de l’Estat hagi elevat l’acusació per suposada prevaricació i desobediència.

En l’acte, també hi ha participat l’expresident de Decidim, Toni Infante, que ha reclamat el dret a decidir del poble valencià i ha denunciat la repressió de l’estat espanyol. També hi ha intervingut el president de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), Jordi Gaseni, qui ha destacat la força del moviment independentista davant la “repressió” de l’Estat. “Des de l’AMI, ens proposem mantenir la flama i lluitar contra la repressió i per l’autodeterminació”, ha dit.

A la vegada, Gaseni ha celebrat l’èxit de les tres marxes fetes aquest dissabte a Catalunya, però ha posat l’accent en la Marxa Centre. “Pel seu significat perquè uneix pobles germans plens d’esperança de tornar a ser un sol poble, gràcies als nostres germans de lluita per ser l’exemple de resistència i per ajudar-nos a celebrar l’aniversari del triomf de la democràcia que va passar per sobre de l’autoritarisme d’un Estat fet malbé”, ha assegurat.

Al començament de l’acte, s’han visionat vídeos de les càrregues policials de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional el dia del referèndum fa quatre anys. La jornada s’ha acabat amb la lectura d’un manifest i amb una cantada de rondalles.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut